Tételesen cáfolta Vidnyánszky szavait a Nemzetiben megsérült színésznő

HírKlikk 2024. július 6. 09:10 2024. júl. 6. 09:10

Szász Júlia állítja, nemhogy öt milliót, de december óta nem kap fizetést sem a Nemzeti Színháztól.

Szász Júlia volt az egyik színész, aki 2023 novemberében sérült meg súlyosan a Nemzeti Színházban történt balesetben, most Facebook-oldalán reagált Vidnyánszky Attila Origóban megjelent nyilatkozatára, amelyben a színház igazgatója azt állította, hogy a két színész november óta fejenként összesen több mint ötmillió forintot kapott a táppénzen felül különböző jogcímeken. Sőt, azt is kijelentette, hogy nem ismerik el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat, mert szerintük a színészek is hibáztak.

Szász Júlia posztjában azt írta, a Nemzeti Színházban történt baleset egyik áldozataként ezen a ponton fontosnak érezte, hogy megszólaljon.

Szerinte a cikkben olvasható némely állítás nem teljesen felel meg a valóságnak.

„A Nemzeti Színház a mai nappal bezárólag kéthavi fizetést (összesen 988 922 Ft) folyósított számomra. A baleset óta táppénzen vagyok. Munkabaleset esetén 100 százalékos táppénz jár, ám a színházzal kötött szerződésem és az abban szereplő adózási formám miatt (ekho) a táppénzem összege kéthetente 90 050 Ft."

Arra is kitért, miszerint az igazgató állítja, hogy a pénteki napon bekövetkezett baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltak át nekik, és azóta is folyamatosan utalnak.

„November 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg. November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet. Azóta nem utaltak.

A balesettel összefüggésben az alábbi összegeket kaptam januárban a biztosítótól (a színház csoportos személybiztosítása):

10 000 Ft (csonttörés)

10 000 Ft (keresőképtelenség)

50 000 Ft (gyógyulási támogatás)

30 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.10 - 11.15.)

75 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.20 - 12.04.)

100 000 Ft (műtét)

Összesen: 275 000 Ft.

Világosan látszik, hogy a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti, nemhogy meghaladja az 5 000 000 forintot.

Kártérítést nem kaptam, még folyamatban van a megegyezés.”

Szász Júlia amellett sem ment el posztjában, hogy Vidnyánszky kijelentette, nem ismerik el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat.

„Ha ilyen esetben kizárólagosságot állapítunk meg, precedens értékű lesz. Itt a színész is hibázott”nyilatkozta a Nemzeti igazgatója a Magyar Nemzetben.

A színésznő bejegyzésében emlékeztet, jelenleg még tart a rendőrségi nyomozás a balesettel összefüggésben. Az illetékes szervek meg fogják állapítani, hogy kik a felelősök. „Vidnyánszky Attila nem állapíthatja meg, hogy ki hibázott, ez nem az ő tisztsége.”

Szász Júlia pontosítja Udvaros Dorottya nyilatkozatát is. Mint fogalmaz – „a nagyvonalúan nekem tulajdonított mondat nem tőlem, hanem egy általa is nagyon szeretett színésznőnktől származik: a színésznek meg kell tanulnia a díszletet. Azt, hogy a színésznek meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni, Vidnyánszky Attila nyilatkozta egy decemberben megjelent Magyar Nemzet-es interjúban, ahol nem hivatkozott senkire, nem idézett, tehát ő mondta, senki nem adta a szájába.”

A színház valóban veszélyes üzem, és éppen azért vannak szigorú szabályok, hogy az esetleges balesetek kockázatát a minimumra csökkentsék és a dolgozókat megóvják. Ezek a szabályok írják elő azt is, hogy pontosan hova, és milyen korlátok kellenek egy díszletben – tette hozzá írásában.

Tavaly novemberben a Rómeó és Júlia előadása közben Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia négy métert zuhant a díszlet vastraverzéről, Szász Júlia többszörös törést szenvedett, időközben légmell alakult ki nála, színésztársának pedig a keze sérült meg súlyosan. Vidnyánszky Attila, a színház vezetője először benyújtotta a lemondását, de nem sokkal később ezt visszavonta, mert nélküle nem működne a színház - legalábbis így fogalmazott. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom