Tiborcz István már megint aranyat talált

Föld S. Péter 2019. november 26. 18:20 2019. nov. 26. 18:20

Ne irigyeljük Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét a gyors, minden képzeletet felülmúló ütemű gazdagodásáért, hanem tessék szépen utánacsinálni. A még mindig nagyon fiatal, de már nagyon milliárdos vállalkozó és baráti köre keze alatt rövid idő alatt a 29 millió forint közel másfél milliárd forintot fialt. A közgazdasági Nobel-díjra is esélyes tranzakció történetét elsőként a 24.hu találta meg.

Kezdődött azzal, hogy Tiborcz István cége, a gazdasági hírekben egyre többször szereplő BPST Zrt. 2016-ban megvásárolta a meglehetősen leharcolt állapotban lévő Hochburg-Lamberg bodajki kastélyt. Idáig semmi különös, mondhatni, mindennapi a történet, vannak emberek, akiknek az a hobbijuk a rossz állapotban lévő várakat vesznek. Ám Orbán Viktor veje nem sokáig ült a babérjain, és a kastélyt viszonylag gyorsan továbbadta a gazdasági berkekben szintén számottevőnek mondható - és nem utolsósorban Tiborcz-közelinek számító - Paár Attila cégének, a WHB Vagyonkezelő Kft.-nek.

Azt gondolhatnánk, hogy ez utóbbi cég azért vette meg a kastélyt, mert tervei voltak vele, és ha ezt gondoljuk, nem is tévedünk nagyot. Ugyanis az volt a terv, hogy amint lehet, a kastélyt tovább passzolják a Paár egyik üzleti partnere által tulajdonolt Excidit Befektetési Kft.-nek.

A gyengébb memóriával rendelkezők itt abbahagyhatják a történet követését, azok, akik egy picit is járatosabbak a mindennapos üzleti csodák világában, megpróbálhatják követni a kastély, majd később a pénz útját. A bodajki Hochburg-Lamberg kastély ugyanis a sorozatos adásvételek révén látszólag olyan messze került Tiborcz Istvántól, hogy a gyanútlan szemlélőben olyan benyomás keletkezhetett, mintha soha nem is lett volna köze Orbán Viktor vejéhez.

Pedig, de. Az új tulajdonos ettől kezdve már gond nélkül kiírhatott egy felújítási pályázatot, 3 milliárd forintot szánt a kastély megújítására, s ezen a pályázaton, mit tesz isten, a történetből már ismert Paár-cég, a WHB Vagyonkezelő Kft. is indulhat és nyert. 3 milliárd forint persze nagyon sok pénz, de öröm az ürömben, hogy 1,4 milliárd forinttal az állami Turisztikai Ügynökség is beszállt a projektbe. Innentől tehát már közpénz is belépett a folyamatba, nem mellesleg ebben az ügynökségben sokak szerint nagy befolyása van Orbán Ráhelnek, aki nem távoli névrokona, hanem elsőszülött lánya Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint a felesége Tiborcz Istvánnak.

Nincs itt semmi szabálytalanság, legföljebb némi furfang, az pedig a magyar ember sajátja, és nem tiltja semmilyen szabályzat. Mint ahogyan az is teljesen törvényes, hogy valaki az üzleti ügyekkel köztudottan nem foglalkozó Orbán Viktor veje legyen, egy másik szereplő pedig a lánya, mondjuk ezt nehéz utánuk csinálni, ám mindezeket leszámítva, tényleg nincsen trükk a dologban, nem irigykedni kell tehát, hanem jókor, jó helyre születni.