Tiltakoznak, amiért a Pfizer kevesebb vakcinát szállít Európába

HírKlikk 2021. január 16. 10:07 2021. jan. 16. 10:07

Elfogadhatatlannak tartja Svédország, Dánia, Finnország, Litvánia, Lettország és Észtország egészségügyi minisztere, hogy a Pfizer átmenetileg csökkenti vakcinaszállítmányát.

Ez ügyben levelet írtak az Európai Bizottságnak is. Úgy vélik, a lépés nem csak az oltási programot, de ez egész folyamat hitelességét befolyásolja, ezért nyilvános magyarázatot kérnek Brüsszeltől.

Litvániába például a következő héttől február közepéig csak az eredetileg tervezett mennyiség felét szállítják. Arunas Dulkys miniszter a Reutersnek azt mondta, szeretnék, ha a Pfizer és a BioNTech tartanák magukat a korábbi megállapodáshoz – olvasható a 444.hu-n

A Pfizer azzal indokolta a csökkentést, hogy a leállás alatt fejlesztik az eljárást és a gyártósorokat, így utána akár évi 2 milliárd dózist is el tudnak érni az eredetileg tervezett 1,3 milliárd helyett. Ehhez viszont további hatósági engedélyekre van szükségük. Az átmeneti csökkentés minden uniós országot érint.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azt mondta, a Pfizer biztosította, hogy az első negyedévre tervezett mennyiség összességében időben meg fog érkezni az unióba.

Az EU hat gyártótól (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, Pfizer/BioNTech, CureVac és Moderna) összesen 2,3 milliárd adag, vagyis 1,15 milliárd ember beoltására elegendő oltóanyag beszerzésére kötött megállapodásokat. Közülük eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináját engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.