Tiszta lap törvény, mocskos rezsim

Németh Péter 2021. május 10. 15:15 2021. máj. 10. 15:15

Ki tudja vajon eldönteni, hogy teljes naivitás, vagy nagyon is praktikus az a javaslat, amellyel hétfőn reggel három tudós ember előállt. Vörös Imre, Bárándy Péter és Forgács Imre tudását, jogi felkészültségét még a kormánypári emberek se merik megkérdőjelezni, bár számukra a szakmai hozzáértés pont annyit ér, mint anno Csurka István számára („A szakértelem olcsó bolsevista trükk”.) A három jogtudós és az ország közállapotaiért felelősséget érző jogász már hetek óta – sőt, Vörös Imre  évek óta – keresi a kiutat abból a helyzetből, amelybe a Fidesz juttatta Magyarországot.

Elek István legutóbb lopakodó államcsínyként írta le azt, ami 2010 óta történt, vagyis azt a folyamatot, amelynek során az Orbán vezette rezsim lépésről lépésre foglalta el az állami intézményeket. Azokat a hivatalokat, amelyeknek – normálisan – az állam ellenőrzése lenne a dolguk, ehelyett pont ezt a feladatukat nem látják el, hanem az ellenzéket igyekeznek megregulázni egyfelől, másfelől beszűkíteni annak mozgásterét, elvenni az ellenállás lehetőségét. Övék az Alkotmánybíróság, a Számvevőszék, a Médiatanács, a Költségvetési Tanács, a Választási Bizottság, a Legfőbb Ügyészség, lassan a bíróság is, és még sorolhatnánk. De elvették – a kétharmados többségüknek köszönhetően – a parlamenttől is az érdemi munkát, most pedig – a jelek erre utalnak – az előválasztást akarják megfojtani. 

Elek István a Hírklikknek nyilatkozva azt is elmondta, hogy a  mostani intézkedések, a vagyon kimentése alapítványokba, illetve az egyetemek bekebelezése pontosan illeszkedik abba a sorba, amit 2010 óta épít – jogállami szempontból: lebont – a Fidesz. Vörös Imre, évekkel ezelőtt hívta fel a figyelmet arra, hogy amit látunk, amit Orbán tesz, az nem más, mint a kizárólagos hatalom birtoklására való törekvés. De hiába látta Vörös ezt a folyamatot, az ellenzéki pártok egymás elleni harca, különállásukból fakadó gyengeségük nem tudott fellépni ellene. Mostanra azonban ez az akadály elhárulni látszik, hat párt már mindenképpen megfogadta: együtt igyekeznek gátat vetni a további demokrácia-rombolásnak. És ez a hat párt tudja azt is, hogy a Szájer-féle alaptörvény mellett ez lehetetlen vállalkozás, attól meg kell válni. Igen ám, de ehhez előbb győzni kell. 

A három jogtudós úgy látja: elérkezett az idő, hogy sürgetőleg lépjen fel a társadalom nevében, – remélik, hogy ma már a társadalom többsége is látja: ettől a rezsimtől meg kell szabadulni, csak abban nem biztos, hogy az ellenzék ezt végre is tudja hajtani. Vannak, akik attól tartanak, hogy egy elvesztett választást nem viselne el a Fidesz, és békétlenségbe, kaotikus állapotokba sodorná az országot.  Mások úgy látják: nincs meg a kellő erő és elképzelés az ellenzékben ahhoz, hogy a győzelem után kormányozni is tudnak majd. Ezért, mondja a Forgács-Bárándy- Vörös hármas, fel kell készíteni az embereket, tudniuk kell, mit és hogyan fognak tenni jövő tavasszal, a választásokat követően. Muszáj nyilvánvalóvá tenniük, már az előválasztások során, hogy új alkotmányra van szükség, amelyet majd – a győzelem után – népszavazással kell megerősíteni. Ehhez viszont szükség lesz a „Tiszta lap” törvényre, vagyis egy olyan megoldást kell választaniuk, amellyel jogszerűen tudja majd a szemétdombra vetni az új parlament – már az első ülésén – az alaptörvényt. Pontosan azért, mert a Fidesz 2010 óta nem pusztán törekedett a hatalom kizárólagos birtoklására, meg is valósította azt. Kétségkívül nagy-nagy kreativitással, és felismerve, hogy az Európai Unió képtelen lesz szembeszállni a szövetség alapelveit semmibe vevő kormányokkal.

A hármas indoklásában – hogy miért van szükség az ellenzék azonnali lépéseire – a következőket állítja: 1. Most van a legnagyobb válság a rendszerváltás óta, 2. Az ország kormánya nemzetközileg lejáratta magát, 3. A járvány szorítása alig enyhül, 4. A független sajtót a kormány ellenségként kezeli, 5. A jogállami intézmények csak névleg működnek. 

Ennek az öt pontnak a szorítását kellene éreznie a magyar társadalomnak. A jogtudósok szerint érzik is, hiszen úgy látják: elérkezett az idő. Elérkezett az idő, hogy Magyarország „tiszta lappal” induljon el 2022 után. Kétségtelen: elérkezett az idő. De, hogy a társadalom is érzi ezt kellő erővel? Ha igennel válaszolunk, talán naivak vagyunk…