Titkolják, miért engedélyezték az orosz vakcinát

HírKlikk 2021. január 28. 11:14 2021. jan. 28. 11:14

A gyógyszerhatóság nem osztja meg a nyilvánossággal a Szputnyik V oltóanyag melletti érveit. Hamarosan egy kínai oltás szintén a magyar piacra kerülhet, a gyógyszerhatóság vizsgálata nélkül is.

Hiába kérdezte a Népszava szerdán az orosz vakcina, a Szputnyik V hatósági engedélyezésében résztvevő szakértőket, mit gondolnak arról, hogy kételyeik ellenére, mégis megadta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a felhasználási engedélyt – elzárkóztak a nyilatkozattól. A lap úgy tudja, az OGYÉI főigazgatója kérte őket arra, hogy ne mondjanak semmit a sajtónak. Attól tartott, hogy az újságírók a legkisebb információból is messzemenő következtetéseket vonnának le. Egyúttal megígérte a szakértőiknek, hogy a nevüket nem teszik közzé, hogy a tekintélyüket megvédjék.

Ezért a lap magától az OGYÉI-től kérdezte meg, hogy mi győzte meg a hivatalt az orosz vakcina felhasználási engedélyének kiadására, amikor a szakértők azt állították: a klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet?

A kérdésekre nem válaszolt a hatóság, viszont kiadott egy közleményt. Ebben nem cáfolták, hogy a felkért szakértők kételyei ellenére engedélyezték a vakcina vészhelyzeti felhasználását. A felelősség egy részét ugyanakkor továbbhárították a Nemzeti Népegészségügyi Központra (NNK). Mint írták, „A gyógyszerbiztonságot garantálja, hogy az OGYÉI által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül három hetet vesz igénybe. Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján, a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd.”

Az OGYÉI tehát nem kívánja a nyilvánosság elé tárni, hogy milyen információk alapján bírálta felül a szakértők kételyeit.

A lap információi szerint a következő vakcina, egy kínai termék engedélyezéséhez már formálisan sem lesz szükség a magyar gyógyszerhatóság vizsgálatára. Készül ugyanis egy olyan kormányrendelet módosítás, amely automatikusan lehetővé teszi egy vakcina vészhelyzeti alkalmazását, arra hivatkozva, hogy azt más országokban már használják.

Forrás: Népszava