Titkos rendőri akcióktól tartanak az unióban élő kínaiak

HírKlikk 2024. április 22. 16:40 2024. ápr. 22. 16:40

Nem tudni, mikortól járőröznek kínai rendőrök Magyarországon, de nagy felzúdulást keltett önmagában a hír, hogy lesznek ilyenek. A bírálók attól tartanak, hogy a különleges ügynökök kémkedni fognak, illetve felügyelik a kínai kolóniát. Annál is inkább, mert lassan másfél éve kiderült: Peking több mint 100 titkos rendőrállomást tart fenn 35 országban.

Ezek az intézmények hivatalosan az ügyintézést hivatottak megkönnyíteni az emigráció tagjai számára, ám több tucat olyan eset ismeretes, amikor ezekre a helyekre csaltak ellenzékieket és rávették őket, hogy térjenek haza, és ott azután bíróság elé állították őket. Magyarországon még két ilyen kirendeltség címe is ismeretes, habár az Orbán-kormány tagadja a létezésüket.

A bécsi Kurier szerint a magyar hatóságok arra hivatkoznak, hogy például nyaranta magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot a horvát tengerparton, vagy hogy kínai egyenruhások dolgoznak Szerbiában, valamint Horvátországban is.

Reinhard Bütikofer, az EP Kína-delegációjának elnöke hangsúlyozza, hogy az ilyen megállapodásokat nem a magyarok találták ki. És valóban. Az első ilyen szerződést Olaszország kötötte, de azután a leleplezések hatására gyorsan fel is mondta.

Ugyanakkor az unióban élő kínai állampolgárok petíciót nyújtottak be, mert attól félnek, hogy a kínai karhatalom magyar földről titkos akciókat hajthat végre más tagállamokban, másként gondolkodókat vehet őrizetbe.

Az ügyet Orbán személyesen is megtárgyalhatja Hszi Csin-Pinggel, aki a jövő hónap második hetében keresi fel Budapestet, mintegy 400 üzletember kíséretében.

 

Forrás: Hírklikk