Tizenhat külföldi ingatlanja van az alapítványnak, amit Szijjártó Péter helyettese vezet

HírKlikk 2021. december 9. 10:01 2021. dec. 9. 10:01

Az idén bejegyzett Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) indulásként két állami céget és ezzel bő 15 milliárd forintnyi állami vagyont ajándékozott a kormány, majd ezt még kiegészítette csaknem 25 milliárd forint készpénzzel.

Bár a Magyar Levente külügyi államtitkár által vezetett KEÉÖMA elvileg közfeladatot lát el azzal, hogy megvásárol és (majd) felújít magyar kötődésű ingatlanokat a Kárpát-medencében, a tevékenységéről semmi nem nyilvános, még honlapja sincs – írja az Átlátszó.

Ennek ellenére, annyi biztos, hogy az alapítványnak adott cégeknek és azok külföldi leányvállalatainak összesen 16 ingatlanjuk van a környező országokban.

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozott két (korábban) állami cégnek, a Manevi Zrt.-nek és a Comitatus-Energia Zrt.-nek az adományozás idején összesen 4 külföldi ingatlana volt: a Comitatusnak egy wellnessközpontja a szlovéniai Lendván, a Manevinek pedig egy műemlék épülete a horvátországi Eszéken, valamint két hotelje Romániában, a szatmárnémeti Pannónia Szálló és a máramarosszigeti Korona Szálló.

A KEÉÖMA azonban nem elégedett meg ennyivel. Az Átlátszó cikksorozatban mutatta be az egyre bonyolódó céghálót és az egyre több ingatlant. Bár a Manevi Zrt. szerint nincsenek külföldi ingatlanjaik, valójában több is van a nevükön Romániában. Továbbá az áprilisban bejegyzett romániai leányvállalatuk (Manevi Pro Transilvania) idén nyáron megvette a nagyváradi Park Szállót is, emellett a februárban létrehozott szlovákiai leánycégük (Manevi SK) is több épületet vett.

A romániai Manevi-cég két további ingatlant vett idén nyáron. A romániai ingatlannyilvántartás szerint a népszerű kirándulóhelynek számító Gyilkos-tó közelében elhelyezkedő két szállodát szereztek meg, és a román cégnyilvántartás szerint összesen 28,6 millió lej (körülbelül 2,1 milliárd forint) értékű ingatlan van a Manevi Pro Transilvania nevén.

A szlovákiai leánycégnek, a Manevi SK-nak november közepe óta már nem a Manevi Zrt., hanem az alapítványba tolt másik volt állami cég, a Comitatus-Energia Zrt. a tulajdonosa. A Manevi SK egy újabb műemlék épületet szeretne megvenni Szlovákiában, a volt Poliklinikát Komárnóban. A Comitatus pedig vett egy földterületet Szlovéniában, a lendvai wellnessközpont melletti Centiba/Csente községben.

A Manevi Pro Transilvania közben vett egy újabb ingatlant Romániában. Bár tulajdonképpen egy romról van szó, ugyanis a Borszéken található egykori Remény Szálló helyenként a pincéig beszakadt.

Ezzel együtt összesen nyolc darabra emelkedett a Romániában lévő ingatlanok száma, további öt van Szlovákiában, kettő Szlovéniában és egy Horvátországban a KEÉÖMA birtokában a portál ismeretei szerint. Négy országban tehát összesen 16 ingatlan.

A KEÉÖMA ma már egy új törvény miatt egyike a 33 közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak. Ez azt jelenti, hogy az állam nem szólhat bele, hogy mit kezd a KEÉÖMA a neki adott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőle azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványt, ha elégedetlen a működésével.

Forrás: Átlátszó