Több ezer amerikai katonát vezényelne Kelet-Európába Joe Biden

HírKlikk 2022. január 24. 09:53 2022. jan. 24. 09:53

Az orosz katonai fenyegetés miatt közben hazaküldik a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozó amerikaiak családtagjait.

Az amerikai külügyminisztérium vasárnap hazatérésre szólította fel a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozó amerikaiak családtagjait, és engedélyezte a nem kulcsfontosságú munkatársaknak, hogy önként elhagyják az országot. Emellett azt tanácsolták az amerikaiaknak, hogy ne utazzanak Ukrajnába, mert „jelentések szerint Oroszország jelentős katonai akciót tervez Ukrajna ellen” – olvasható az amerikai külügyminisztérium oldalán.

Egy amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a nagykövetség továbbra is nyitva áll, de közölte, hogy „bármikor” történhet egy invázió – írja az RTL.hu.

A New York Times közben arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök több ezer amerikai katonát vezényelne Kelet-Európába az Ukrajna elleni orosz fenyegetés miatt. A lap információi szerint megtízszereznék a katonák számát, ha a helyzet romlani kezdene. Emellett hadihajókat és repülőgépeket is küldenének a térségbe. A New York Times cikke szerint Biden a héten fog döntést hozni a kérdésben.

Egyelőre arról nincs szó, hogy Ukrajnába is vezényelnének amerikai katonákat. Az országban jelenleg nagyjából 150 katonai tanácsadó van, köztük az amerikai fegyveres erők különleges alakulatainak katonái.