Több halálos áldozatot követelt a Milton hurrikán Floridában, millióknál szünetel az áramszolgáltatás

HírKlikk 2024. október 10. 17:50 2024. okt. 10. 17:50

Több halálos áldozatot követelt a Milton hurrikán, amely szerda éjszaka vonult át Florida állam középső része fölött, tengeráradást, valamint villámáradásokat és árvizeket okozva. A hatóságok négy ember holttestét találták meg a keleti partvidéken fekvő St. Lucie megyében.

Helyi idő szerint csütörtök reggel hárommillió fogyasztónál nem volt áram, a szakemberek a vihar átvonulása után szinte azonnal nekiláttak a szolgáltatás helyreállításának. Florida állam kezdeményezésére több ezer villanyszerelő állt készenlétben, akik az ország több részéből érkeztek.

Az illetékesek csütörtökön arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthonukban, ezzel is könnyítve a mentőegységek mozgását.

Joe Biden elnök a vihar érkezését megelőzően katasztrófahelyzetet hirdetett, ami szövetségi forrásokat is elérhetővé tett a felkeszüléshez, valamint a károk elhárítására.

A Milton hurrikán kárainak felmérése csütörtökön elkezdődött, valamint a kutató-mentőegységek az érintett területeket járták végig a reggeli óráktól, ajtóról-ajtóra kopogtatva.

Ron DeSantis kormányzó csütörtök reggeli tájékoztatóján elmondta, hogy a vihar idején is több helyen kellett emberélet védelmében mentőegységnek beavatkozniuk. A kormányzó elmondta, hogy a vihar által érintett tengeri hidak stabilitását a szakemberek ellenőrzik, és amennyiben nem észlelnek károsodást, újranyitják azokat a forgalom előtt.

A helyreállításhoz kapcsolódóan a kárt szenvedett vállalkozások számára gyorshitelt biztosítanak, alacsony kamattal, hogy mielőbb folytatni tudják tevékenységüket.

A vihart megelőző napokban több millió embert utasítottak arra, hogy hagyják el otthonukat a várható tengerár miatt. A vihar miatt megemelkedő tenger elöntéssel fenyegette a partvidéki településeket. A floridai hatóságok a nemzeti gárda közel 10 ezer tagját mozgósították, hogy szükség esetén részt vegyenek az emberek mentésében is. Több mint 20 szövetségi állam adott segítséget.

A Milton hurrikánt komoly esőzések kísérték, több helyütt, így Tampa körzetében is 300 millimétert meghaladó eső hullott, aminek nyomán a város számos utcája víz alá került. Florida más helyein villámáradások és árvizek alakultak ki. Csütörtökön a reggeli órákban tucatnyi helyen volt érvényben figyelmeztetés villámárvizek veszélye miatt.

A hurrikánhoz kapcsolódóan számos helyen alakult ki forgószél, azaz tornádó szerdán és csütörtökön. A tornádók miatt több lakóépület is megsemmisült elsősorban Florida déli és keleti részén.

A Milton hurrikán szerdán a késő esti órákban érte el Florida nyugati partvidékét, a középpontja Tampa nagyvárostól délre, Sarasota közelében vonult kelet felé 3-as erősségű viharként, óránként 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel. A viharzóna az éjszakai órákban 1-es fokozatú hurrikánná csillapodott, és csütörtökön a hajnali órákban keleti irányban elhagyta a floridai partokat.

Florida nyugati partvidékét legutóbb két hete érte el hurrikán. A Helene hurrikán szintén súlyos károkat okozott. Akkor a viharzóna észak felé vonult több államban is pusztító árvizekkel, összesen több mint 230 emberéletet követelve. Észak-Karolina államban változatlanul kutatnak áldozatok után

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom