Több helyen okozott áramkimaradást a ránk szakadt tél

HírKlikk 2020. január 19. 13:50 2020. jan. 19. 13:50

A Nemzeti Közművek vasárnap kora délután a Facebook-oldalán azt írta: már több mint húszezer háztartásban visszaállították a villamosenergia-szolgáltatást. Azonban egész hétvégén kitart a ködös, párás, zúzmarás időjárás az ország területén. Különösen Békés és Bács-Kiskun megyében – Kecskemét, illetve Kiskunfélegyháza környékén – több helyszínen okoz újabb vezetékszakadást a hálózatra fagyott jég.

 A közép- és nagyfeszültségű hálózaton is előfordulnak rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradást okozó hibák, de kollégáik napok óta megerősített létszámmal dolgoznak ezek elhárításán. A szerelők munkáját nehezíti, hogy a vezetékre fagyott dér és zúzmara egyfajta jégpalástot képez és napközben sem olvad el. Így a jégréteg vastagodásával fokozódik a vezetékszakadás kockázata – tették hozzá.

Az áramszolgáltatásból kiesett ügyfelek száma 5000 és 8000 között mozgott naponta. Vasárnap, a déli órákban, 1800 alatt volt az érintett ügyfelek száma. Az üzemzavar főként a településeken kívül, a külterületeken élőknél okozott áramkimaradást.

A rendőrség a honlapján azt írta: Bács-Kiskun megye több településén a rendőröket is kivezényelték. A közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bűncselekmények megelőzése okán az áramszolgáltatás visszaállításáig folyamatos a rendőri jelenlét Csólyospáloson, Fülöpjakabon, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Tiszaalpáron.

Forrás: MTI/Hírklikk