Több mint nyolcezerötszáz gyerekkatona harcolt tavaly a világon

HírKlikk 2021. június 23. 13:41 2021. jún. 23. 13:41

2020-ban több mint 19 300 fiú és lány esett olyan súlyos jogsértések áldozatául a háborús vidékeken, mint az erőszakos besorozás vagy a nemi erőszak. A világjárvány csak rontott a helyzeten – áll az ENSZ-nek a gyermekekről és fegyveres konfliktusokról szóló éves jelentésében.

A gyermekek ellen elkövetett súlyos jogsértések száma továbbra is „riasztóan magas”, csaknem elérte a 26 500-at, miközben a világjárvány még kiszolgáltatottabbakká tette őket az emberrablással, a kényszersorozással és a szexuális erőszakkal szemben. Mindeközben nőtt az iskolák és kórházak elleni támadások száma is – írja a Szabad Európa.

A gyermekek kényszersorozása és felhasználása, valamint meggyilkolása és megrontása voltak a legelterjedtebb jogsértések 2020-ban. Ezeket a humanitárius segítségnyújtás megtagadása és az emberrablás követik – áll a jelentésben.

Több mint 8400 kamaszt öltek vagy csonkítottak meg az afganisztáni, szíriai, jemeni és szomáliai háborúkban, míg további hétezret soroztak be erővel és vetettek be harcokban, főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában, Szíriában és Mianmarban. A kutatók a gyerekrablások „exponenciális növekedéséről” számoltak be, ez tavaly elérte a megdöbbentő kilencven százalékot. A nemi erőszak hetven százalékkal volt gyakoribb, mint korábban.

Eközben az iskolák és kórházak elleni támadások „továbbra is túl gyakoriak”, ideértve a lányok oktatása, valamint az egészségügyi intézmények és a személyzet elleni súlyos támadásokat