Több mint százezren tüntettek hetven francia nagyvárosban

HírKlikk 2020. november 29. 05:30 2020. nov. 29. 05:30

Ahogy az előző hétvégén, most szombaton is tömegek vonultak az utcára Franciaország több városában, tiltakozva az új biztonsági törvénytervezet ellen, ami nem engedi mutatni az intézkedő rendőrök arcát a médiában.

A tiltakozók szerint ez egyrészt a sajtószabadság csorbítása, másrészt elveszi a nyilvánosság kontrollját a rendőri erőszakkal szemben.

Újságírószervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek, jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket a kormányjavaslat ellen, ami alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.

Franciaországban több rendőri intézkedés éles kritikát váltott ki országos szinten: az aktivistákkal és a bevándorlókkal szembeni párizsi fellépés után a feketebőrű zenei producer brutális megverése keltett nemzeti szintű botrányt.

Ha nem készültek volna felvételek, nem lehetne bizonyítani a rendőri túlkapásokat, állítják a törvénytervezet ellen tiltakozók. A botrány hatására Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelezte, hogy létrejön egy független bizottság a vitatott jogszabály újraírására. Ez ellen viszont a törvényhozók tiltakoznak, mert szerintük a végrehajtó hatalom a parlament hatásköreibe kíván beleavatkozni.

Párizsban a felvonulás nagyrészt békés volt, de kisebb tüntető csoportok összecsaptak a rendőrökkel, akik közül legalább 23-an megsérültek.

A kormány szerint az intézkedéssel a rendőröket szeretnék védeni a közösségi oldalakon szervezett gyűlöletkeltő felhívásokkal szemben, amelyekre elsősorban a tavalyi sárgamellényes tüntetések idején voltak példák.  

A törvénytervezet ellen már múlt szombaton is több mint 20 ezren tiltakoztak Párizsban. Azóta viszont a héten két eset is heves belpolitikai vitát váltott ki.

Kedden a párizsi ügyészség azért indított vizsgálatot, mert rendőrök több bevándorlót és újságírót bántalmaztak előző este a párizsi République téren, ahol csaknem ötszáz  bevándorló és aktivista sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet. A rendőri fellépésről azóta az rendőrség felügyeleti szervének jelentése kimondta, hogy „túlzott volt az erő használata".

Pénteken pedig őrizetbe került a négy francia rendőr, akik részt vettek Michel Zecler, egy fekete zenei producer bántalmazásában Párizsban. Hivatali személy által elkövetett erőszakkal, hivatalos dokumentum meghamisításával és rasszizmussal gyanúsítják őket.

A rendőri jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy szombaton a férfi ellenállt, amikor a munkahelye előtt az utcán igazoltatták, mert nem viselt szájmaszkot. A rendőrök azt állították, hogy a férfi behúzta őket a stúdióba, és ott megverte őket. Az esetről viszont felvétel is készült, amin az látszik, hogy a rendőrök betolják Michel Zeclert az ajtón, ő ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A rendőrök a bántalmazás közben többször is „mocskos négernek" nevezték a férfit.

A bántalmazás öt perc után azért ért véget, mert a stúdió alagsorából emberek jöttek fel, ennek hatására pedig a rendőrök elhagyták az épületet, majd kívülről könnygázt dobtak a helyiségbe, és felszólították Michel Zeclert, hogy menjen ki. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették.

Forrás: MTI/Hírklikk