Több tucat iskolában indult ellenőrzés a tanulók lemorzsolódása miatt

HírKlikk 2023. október 11. 08:00 2023. okt. 11. 08:00

Tavaly májustól összesen 68 köznevelési intézményben indított átfogó, komplex ellenőrzéseket az Oktatási Hivatal (OH), idén októberben és novemberben pedig további 17 intézmény komplex ellenőrzése valósul meg.

A legtöbb esetben (42 iskola) kifejezetten azért indítottak vizsgálatot, mert az érintett intézményekben a tanulói lemorzsolódás mértéke magasabb volt a megyei vagy az országos átlagértéknél – írja a Népszava.

Az OH közlése alapján a fejlesztési-intézkedési tervek elmaradása miatt 26 esetben indítottak ellenőrzést, pedagógiai-szakmai ellenőrzések eredményei alapján azonban még nem vizsgáltak intézményeket, intézményvezetőket. A kompetenciamérések átlagon aluli eredményei miatt 39 iskolában vizsgálták az okokat, ám ezek gyakran összefüggenek a tanulói lemorzsolódással is, így több ellenőrzés egyszerre két szempont alapján (átlagon aluli mérési eredmények, magas lemorzsolódási érték) is indulhatott. A megindított vizsgálatok ügyében utóellenőrzés még nem volt.

Magyarországon a lemorzsolódó, majd az iskolát végzettség nélkül elhagyó fiatalok aránya továbbra is magas, a KSH legutóbbi oktatási jelentése szerint 12,4 százalék volt 2022-ben, ennél csak Spanyolországban (13,9 százalék) és Romániában (15,6 százalék) volt rosszabb a helyzet az Európai Unión belül. 

Emellett az OH tavaly júniusi adatai szerint a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókra vonatkozó adatgyűjtésben az iskolák 79,37 százaléka jelezte, hogy van náluk lemorzsolódással veszélyeztetett diák, és csak az intézmények 20,63 százalékában nem jelöltek meg egyetlen ilyen tanulót sem. A jogszabályok szerint a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók körébe az tartozik, akinek az adott tanévben a tanulmányi átlageredménye közepes teljesítmény alatti, vagy az előző tanévi átlagához képest legalább 1,1 mértékű romlást mutat. 

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók száma az OH 2022. júniusi adatai szerint 26 408 fő volt az 5-12. évfolyamokon, de ebben nincsenek benne a szakképzésben tanulók adatai, mert a szakképzési intézmények 2020. szeptemberétől már nem az OH rendszerébe töltik fel az adataikat.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom