Többet kell fizetnünk a tulajdoni lapok lekéréséért

HírKlikk 2024. június 29. 11:30 2024. jún. 29. 11:30

Az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő díj és a papír alapú tulajdoni lap-másolat díja 2010-től, a telekalakítási engedélyezési eljárások díja 2014-től, a földmérési és térképészeti eljárások és adatszolgáltatások díja 2006-tól változatlan. Ezzel is érvelhet a kormány a mostani drágítás miatt, emellett a mögöttes informatikai rendszerekbe történő beruházás, valamint azok üzemeltetése sem lett olcsóbb. Magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter 6/2024. (VI. 28.) KTM rendelete az ingatlan-nyilvántartási, a telekalakítási, a földmérési és térképészeti tevékenységgel kapcsolatos eljárások, továbbá az ingatlan-nyilvántartásból és az állami alapadatbázisokból történő adatszolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 1/2024. (I. 30.) KTM rendelet módosításáról címet viseli az a péntek éjszaka kihirdetett kormánydöntés, amely 31 napon belül emelkedést hoz egy sor állami szolgáltatási díjnál – idéz a rendeletből a Portfolio.

Az e-hiteles tulajdoni lapok díját 2023-ban még csökkentette is az Országgyűlés – a 2010 óta fizetendő – 3600-ról 3000 forintra, a nem hiteles változat kivezetése mellett. A friss változás nem érinti azt a szabályt, hogy a magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan, viszont aki a fizetős szolgáltatást veszi igénybe, az ezentúl 4800 forintért juthat hozzá. Ez esetben például 60 százalékos áremelést valósít meg az állam, de más díjtételeknél is hasonló emelési mértékeket láthatunk. Az új tulajdonos bejegyzése a tulajdoni lapra ezentúl például 4000 forinttal kerül többe.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom