Többet várnak a pedagógus-szakszervezetek a köztársasági elnöktől

Millei Ilona 2022. december 30. 07:55 2022. dec. 30. 07:55

A pedagógus szakszervezetek egyetértenek Novák Katalinnal abban, hogy függetlenül az EU-s forrástól meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az oktatás dolgozói a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek. Ugyanakkor hiányérzetük is van az államfő mondandójával kapcsolatban, mert úgy vélik, a pedagógusok harca már jóval több a bérharcnál. Míg a PSZ szerint épp Novák lehetne az, aki összehívhatna egy nemzeti kerekasztalt, és megkezdődhetne az a folyamat, ami elvezethetne az oktatás reformjához, addig a PDSZ szerint arra vigyázni kellene, nehogy „kormánykreációk” üljenek körülötte, és a szakszervezezeteket csak legitimáló biodíszletnek ültessék köré.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint Novák Katalin nem felejtette el a Balog Zoltán mellett töltött időket. Balog Zoltán 2012–2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője volt, a jelenlegi köztársasági elnök pedig egy időben a miniszter személyi titkára. „Csak érzi azt, hogy a közoktatás nem csupán annyiból áll, amennyinek a belügyminiszter szeretné beállítani. Orbán is azt mondta, hogy megoldottak az oktatás problémái. Hiszen a miniszterelnök két súlyos problémát látott csak a közoktatásban, az iskolai testnevelés és hittanoktatás kérdését, amiket ő már megoldott. Azért azt Novák Katalin is érzékeli, hogy ez nem így van” - jegyezte meg a köztársasági elnök TV2-nek adott karácsonyi interjújára reagálva.

Totyik Tamásnak azonban van egy másik, nagyon súlyos hiányérzete is a köztársasági elnök megszólalásával kapcsolatban. „Az ő álláspontja az, hogy ’függetlenül minden európai uniós vagy egyéb forrástól és gazdasági nehézségtől, meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a pedagógusok a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek Magyarországon.’ Ebben egyetértünk. De a pedagógusok harca nem csak bérkérdés. Az csak egy kis része az egész folyamatnak. A Pedagógusok Szakszervezete épp az ő személyében látna garanciát, ő lenne az, aki összehívhatna egy nemzeti kerekasztalt a közoktatás kérdéséről. Megkezdődhetne az a folyamat, ami elvezethetne az oktatás reformjához. Olyan reform elindításához, amely társadalmi közmegegyezésen alapulna. Csak akkor lehetünk olyan sikeresek, mint Finnország, Észtország, Lengyelország, vagy épp Portugália, ha van egy közmegegyezésen alapuló oktatási reform. Ezekben az országokban közmegegyezésen alapuló, több kormányon átívelő oktatási reformok voltak.”

A PSZ azt szeretné elérni, hogy a köztársasági elnök ebbe az irányba tegyen lépéseket. „Úgy gondoljuk, hogy erre feltétlenül szükség van, mert az, amit a kormány most tervez, megint csak a munkaterhek növeléséhez fog vezetni, a tanulók terhelése sem fognak csökkeni, valamint marad a XIX. századba révedő alaptantervünk. A belügyminiszter nyilatkozata is egyértelműen ebbe az irányba mutatott, és nem abba, hogy egy korszerű, XXI. századi Nemzeti alaptantervünk legyen, hogy a diákok óraszáma és a pedagógusok munkaterhe csökkenjen. Valaki vagy nagyon becsapta Pintér Sándort az adatokkal, vagy csak szelektív a szemlélete, hiszen a TALIS-jelentésből is kiolvasható, hogy Európában a tanítással lekötött munkaidő Magyarországon a legmagasabb. Nem is tudjuk, honnan vette azt, hogy a magyar pedagógusok nem dolgoznak semmit” – fűzte hozzá az alelnök. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának ügyvivője is kifejtette, tökéletesen egyetértenek a köztársasági elnökkel abban, hogy a brüsszeli támogatástól függetlenül is meg kellene adni a pedagógusoknak a béremelést. Csak azt sajnálja, hogy arról nem szólt, mikorra gondolja konkrétan mindezt, vagy ténylegesen meddig kell rá várni. 

Nagy Erzsébet azt sem tudja, hogy Novák Katalinon keresztül üzenetet kaptak-e a pedagógusok, vagy sem. Ami tény, hogy januárban csak a 10 százalékos pótlékemelés szerepel. Egyébként a szakszervezetek is azt kérték eredetileg, hogy a brüsszeli támogatástól függetlenül kapják meg a béremelést a pedagógusok. Az ügyvivő szerint jó lenne, ha Novák Katalin ki is járná ezt, hiszen a kormányt egyáltalán nem zavarja, hogy hosszú ideje folyik a sztrájk, van polgári engedetlenség, szülői és diákösszefogás. Ha Novák Katalin ki tudná járni a brüsszeli pénzektől független béremelést, az kiváló dolog lenne, csakhogy nem látják még ennek a megvalósulását. A pedagógusok béremelését függetlenül minden brüsszeli fejlesztési pénztől és Helyreállítási Alaptól, a központi költségvetésből kellene finanszírozni – hívta fel a figyelmet Nagy Erzsébet. 

A PSZ ötletéről, miszerint Novák Katalin személye lehetne a garancia egy nemzeti kerekasztal összehívására az oktatásról, a PDSZ ügyvivője úgy vélte, „nagyon kell vigyázni arra, hogy ki mindenki lehet ott. Ugyanis a kormány által eddig létrehozott kerekasztalokhoz a kormány által létrehozott „kreációk” ültek oda, akik teljességgel illetéktelenek és illegitimek voltak. Olyanok, akik sem szakmai, sem társadalmi értelemben nem képviselnek legitim tömeget. Ezért a kerekasztal összehívásával kapcsolatban nagyon erős aggályaink vannak. Nehogy megint egy olyan kerekasztalt hívjanak össze, amiben a PSZ és a PDSZ esetleg arra lesz jó, amire eddig a köznevelési kerekasztalnál szánták, hogy a kormány által hozott döntéseket, amelyeket keresztülvisznek a nemlétező, illegitim szervezeteken, azokat legitimálják. Olyan köznevelési kerekasztalban nem vagyunk érdekeltek, ami pont erről szólt, és amibe mi be sem ültünk. Most is óvatosak lennénk” – tette hozzá az ügyvivő.