Tömeges oltás helyett népszavazás volt pénteken a vakcinákról

Föld S. Péter 2021. május 1. 18:18 2021. máj. 1. 18:18

Pénteken hosszú sorokban álltak az emberek az oltópontok előtt a Pfizer vakcinára várva. Tömeges oltási napként hirdették meg az eseményt, de végül is egyfajta népszavazás lett belőle. Az eredményt már napközben tudni lehetett, estére pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek bizalmatlanok a kormánnyal szemben. A Fidesz veszített.

„Az oltás életet menthet”, hirdeti a kormányzati szlogen és a kommunikáció ezúttal kivételesen nem hazudott. Az embereknek ugyanez a véleményük, és amint lehetőséget kaptak arra, hogy hozzájussanak az általuk elfogadott és preferált oltóanyaghoz, nem voltak restek sorban állni. Másként nem lehetett, mert az időpontfoglalási honlap a hivatalos közlés szerint túlterheléses támadás miatt összeomlott.

Felelőtlen elemek okozták a bajt, mondták a operatív törzs tájékoztatóján, de ez nem volt igaz. Az emberek ennek épp az ellenkezőjét bizonyították: azt, hogy felelősen gondolkodnak, és minden híresztelés ellenére, nem oltásellenesek, hanem kifejezetten oltáspártiak. Akik a kormány bénaságából kifolyólag órákat voltak kénytelenek – sokan fölöslegesen, mert elfogyott az oltóanyag – sorban állni, csupán élni szerettek volna a lehetőséggel. Azzal, hogy az eddig előlük többnyire elrejtett nyugati vakcinával „oltakozhatnak”. 

Ez a felismerés, még azt a sanda kormányzati szándékot is felülírta, hogy a legtöbben tudták, mitől döglik a légy: attól, hogy Orbán Viktor a négymillió beoltott (nem védett!) emberhez kötötte, hogy nézők is mehessenek a futballmeccsekre, köztük elsősorban az FTC szombat esti Üllői úti mérkőzésére. Ezt a számot kellett produkálni, és ez a szám a kínai Sinopharm vakcinából sehogyan sem jött volna össze.

Háziorvosok a megmondhatói, hogy lasszóval kell néhány olyan embert fogniuk, akik elfogadják a kínai oltóanyagot. Nem vagyunk vakcinaszakértők, ezért eszünk ágában sincs az egyes oltóanyagok hatékonyságát minősíteni. Mint ahogyan a kínai oltóanyag mellett kardoskodó Orbán Viktor ugyanúgy nem hozzáértő a témában, mint a Szputnyik nagyszerűségét hirdető Szijjártó Péter, vagy annak előnyeiről a népet ugyancsak győzködő Gulyás Gergely. Csak annyit tehetünk – ezt viszont meg kell tennünk –, hogy megállapítjuk: a vakcinaügyben is bebizonyosodott, hogy a magyar emberek inkább hisznek az Európai Uniónak, mint a saját kormányuknak.

Nyilván a kormány tudja ezt, és az ok sem titok előtte. Bizonyára készülnek belső felmérések, amelyek eléggé riasztók lehetnek, ezért az arrogáns, lekezelő, pökhendi hang az ellenzékkel és mindenki mással, aki szembemegy a Fidesz, pontosabban Orbán Viktor akaratával.

A pénteki tömeges oltásnak nevezett népszavazáson az emberek nem a Sinopharmról mondtak véleményt, hanem a kormány hitelességéről. Arról a politikáról, amely idegen az európai mentalistástól, és amelynek mostanság az a fő vonulata, hogy kiárusítja Magyarországot, és koncként odadobja a Kínai Népköztársaságnak. Erről szóltak azok a fotók és felvételek, amelyeket az állami média ugyan gondosan eltitkolt az ország polgárai elől, de a Pfizerre váró hosszú sorok ettől még léteznek. 

Nem tömeges oltás, hanem a kormány alkalmatlanságát bizonyító népszavazás tanúi lehettünk pénteken Magyarországon.