Törölték a videót, amelyben Böjte Csaba kislányokat kért meg arra, hogy imádkozzanak Budaházy Györgyért

HírKlikk 2023. április 3. 15:30 2023. ápr. 3. 15:30

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes öt kislányt kért meg arra, hogy imádkozzanak vele a börtönben lévő Budaházy Györgyért. Korábban videón is látható volt mindez, de hétfő délutánra rejtélyes módon elérhetetlenné vált a felvétel.

A videó vasárnap éjjel került fel a YouTube-ra. Nem lehet tudni mikor készült egyébként a felvétel, viszont hétfő délutánra már törölték is. De a Telexnek még sikerült megtekintenie és kinyerni belőle a legfontosabb pillanatokat: 

„Van egy bácsi és az ő baráti köre, Budaházy úr, aki ugye le van tartóztatva, és folyik a per, hogy kimondják az ő ártatlanságukat. És azt gondolom, hogy ez egy jó dolog, ha imádkozunk azokért, akik le vannak tartóztatva, akik be vannak zárva, de különösképpen azokért, akik ártatlanul vannak a börtönben. És nagyon nagy szeretettel kérlek, hogy ezért a Budaházy úrért, az ő barátaiért imádkozzunk, az igazságszolgáltatás minél hamarabb mondja ki, hogy igen, visszamehetnek az ő családjukhoz, gyerekeikhez, közösségeikhez.”

Az imádság után Böjte arra kérte a mindenható Istent, hogy „áldja meg a börtönben lévő testvéreinket, és adja, hogy minél hamarabb szabaduljanak, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében”.

Március elején hat év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György ítéletét a korábbi 17 évről, a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben, amelyet korábban mi is megírtunk.

A 2016-os, első elsőfokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy Budaházy és egy társa indították útjára a Hunnia Mozgalmat, azzal a céllal, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a 2006-os ősz után tovább szítsák a feszültséget. Nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő ingatlana ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek.

A hatályon kívül helyezett régi ítélethez képest 2022 márciusában még súlyosabb büntetést kapott Budaházy György a megismételt eljárásban: az elsőfokú ítélet 17 év fegyházról szól. A Hunnia-per terrorcselekményekben bűnösnek talált vádlottjait mind tíz év feletti szabadságvesztéssel sújtja a Fővárosi Törvényszék ítélete.