Tóth Bertalan: az erőt az ellenzéki oldalon is látják már az emberek

HírKlikk 2021. május 22. 07:34 2021. máj. 22. 07:34

Tovább erősödött az MSZP, a szocialisták és a Párbeszéd szövetségének támogatói már hosszú ideje meghaladják a félmilliót. Bár a politikai oldalak között továbbra is szoros a verseny, a hat ellenzéki párt immár tartósan megelőzi a Fidesz-KDNP-t – mindez a Závecz Research Intézet május közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából derül ki. Tóth Bertalant, az MSZP társelnökét kérdeztük.

– Továbbra is vezet az ellenzék a Závecz Research májusi közvélemény-kutatása szerint: a demokrata választási szövetség pártjai két százalékkal megelőzik a Fideszt, és az MSZP is erősödött. Ön szerint mi olvasható ki ebből?

– Az, hogy haladunk a kormányváltás felé. Az emberek értékelik, hogy az ellenzéki szövetség egységes, és most már látják azt az erőt is, amivel egyre több fronton fellépünk a Fidesszel szemben. Az MSZP erősödésében minden bizonnyal szerepet játszik, hogy letettünk az ország elé egy konkrét tervet arról, mire számíthatnak a szocialista párttól a kormányváltás után. Ebben bebizonyítottuk, hogy van pénz a minimálbér adómentessé tételére, a megemelt fizetésekre és nyugdíjakra, a duplájára emelt családi pótlékra. Most ott tartunk, hogy tavaly szeptember óta csaknem 1,5 százalékkal erősödött az MSZP, az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatói köre pedig tartósan meghaladja a félmillió szavazót. Egyre több ember jön rá, hogy az életüket javító tervek csak akkor válhatnak valóra, ha mellénk állnak.

– A felmérés szerint a bizonytalanok tábora jelentősen csökkent és a választói aktivitás is nőtt, egyre kevesebben titkolják a véleményüket. Bátrabbak lesznek az emberek?

Amióta az ellenzék egységes, a Fidesz erőpolitikája egyre kevésbé működik. Az emberek már az ellenzéki oldalon is látják az erőt, és ez reményt ad nekik. Sokakat mozgósít, hogy lesz előválasztás, és egyre több szimpatikus és hiteles jelöltünk mutatkozik be. Ezek mind olyan tényezők, amik arra ösztönzik a választókat, hogy nyíltan vállalják kormányváltó szándékukat.

– Ön szerint milyen számokat fogunk látni nyár végén?

– Nyár végén már elkezdődik az előválasztás és komoly versenyre számítok! Úgy gondolom, ősz elején már tudni fogjuk, hogy az egyes ellenzéki pártok és jelöltjeik milyen eredményeket értek el, az ellenzéken belül hogyan alakulnak az erőviszonyok. Az MSZP előválasztási kampányának eddigi eredményeivel elégedett vagyok. Most azt látom, jó az irány, de nem állhatunk meg! Megkezdtük az MSZP-Párbeszéd csaknem hetven jelöltjének felkészítését az előválasztásokra. Gőzerővel dolgozunk azért, hogy minél többen végezzenek az első helyen, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje pedig Karácsony Gergely legyen.

Forrás: Hírklikk