Tóth Bertalan elárulta, hogy mitől fél leginkább a Fidesz

HírKlikk 2020. február 18. 14:15 2020. feb. 18. 14:15

Nagyon oda kell figyelni, miként valósulnak meg az Orbán Viktor által bejelentett kormányzati klímatervek, mert „a Mátrai Erőmű példájából látjuk, hogy azért az első mindig az, hogy Mészáros Lőrinc jól járjon” – mondta dr. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hétfőn, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az Orbán Viktor évértékelőjén bejelentett klímaügyi lépések már most is zajlanak, a miniszterelnök pedig nem jelent meg a Parlamentben, hogy megkérdezzék tőle, amiről nem beszélt – mondta a pártelnök.

Azt mondta: a széndioxid-kibocsátás tervezett csökkentése szerinte „az atomerőműről szól, amiben nagyon még egy kapavágást nem láttunk”, ráadásul a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött „brutális” orosz hitelpaktumról való titkolódzás „elfogadhatatlan”.

Kijelentette: az MSZP fenntartja, hogy népszavazásnak kell dönteni Paks II-ről: „ebben nyugodtan rá lehet bízni a magyar emberekre a döntést.”

De nem beszélt például Orbán arról, hogy miért tilos Magyarországon szélerőművet építeni; mint ahogy arról sem, miért került ki a klímatervéből a panelszigetelési program.

„Miért nem lehet odaadni az embereknek ezt a lehetőséget, hogy felújítsák az otthonaikat, hogy korszerűsítsék a fűtésrendszerüket?” – kérdezte. Elmagyarázta: a nagyvárosokban a légszennyezettség egyik okozója az, hogy nagyon sokan fával, sőt szeméttel fűtenek.

Szerinte a kormány tudja, hogy energetikai szempontból lenne értelme a korszerűsítésnek, de igen sok pénzbe kerül, és „nagy valószínűséggel ebből Mészáros Lőrinc nem tudna olyan hatalmas pénzt szakítani, talán semennyit” – mondta Tóth.

De Orbán nem beszélt a 340 forintos euróról, a bérek és a nyugdíjak értékvesztéséről, az infláció emelkedéséről sem; pedig évekkel ezelőtt ő maga mondta, hogy a legfontosabb a forint védelme, hiszen abban kapják a nyugdíjat és a fizetést a magyar emberek.

„Ehhez képest, ezzel most abszolút nem foglalkozik, sőt, azt látjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank mintha tudatosan gyengítené a forintot – ami persze a multicégeknek igen jó, de a magyar dolgozó embereknek, nyugdíjasoknak pedig nagyon rossz.”

Kérdezték a pártelnököt a vasárnapi dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás átütő össz-ellenzéki sikeréről.

Erre azt mondta: teljesen egyértelmű, hogy a 2018-ban az ellenzék különböző jelöltjeire adott szavazatok most összeadódtak. „Ez az, amitől leginkább fél a Fidesz”, ezért kell ’egy az egy ellen’ indulni, s az MSZP meggyőződése, hogy a közös lista a legjobb megoldás.

„Ebben majd nyilván meg kell egyeznünk” – mondta. Hozzátette: az MSZP elkötelezett az előválasztás iránt, az egyéni országgyűlési képviselők kiválasztására.

Elmondta: az ellenzék fog még közös akciókat szervezni a képviselőik parlamenti munkáját ellehetetlenítő, decemberben elfogadott úgynevezett „szájzártörvény” ellen, amelynek megsemmisítéséért ma közösen az Alkotmánybírósághoz fordultak a Parlament ellenzéki pártjai.

Kijelentette: a „szájzártörvény” egyértelműen abból a félelemből ered, hogy a rabszolgatörvény elleni tiltakozás politikai sikert hozott az ellenzéknek.

Elmondta: míg a házelnök minden esetben rendreutasítja az ellenzékieket, ha eltérnek a parlamenti felszólalásuk tárgyától, a kormánypárti képviselők büntetlenül tehetnek megjegyzéseket.

Kérdésre „egyelőre reménytelennek” nevezte, hogy a fideszes képviselőkkel szót lehessen érteni, mert, mint mondta, sokan már az ellenzékiek köszönését sem fogadják.

Forrás: Hírklikk