Tóth Bertalan: harminc éve más volt a politika

HírKlikk 2024. október 10. 07:00 2024. okt. 10. 07:00

Két olyan párt – az MSZP és az SZDSZ – kötött koalíciót 1994-ben, amelyek közé szinte falat húzott a történelem. Négy éves kormányzási ciklusuk végére mégis emelkedő pályára állították a korábban széteső gazdaságot. Egyebek között erről beszélt Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, amikor megnyitotta az Egy történelmi kísérletről című konferenciát. A Politikatörténeti Alapítvány, a Szociális Demokráciáért Alapítvány és a Táncsics Mihály Alapítvány szervezésében emlékeztek arról, hogy a baloldali pártok harminc éve győztek először Magyarországon szabad választáson.

Tóth Bertalan – aki a Szociális Demokráciáért Alapítvány kuratóriumának elnöke is – elmondta: jó szívvel gondol vissza a harminc évvel ezelőtti időszakra. Akkor az MSZP pécsi szervezetének tagja volt. Már gimnazistaként a szocialistákra szavazott, amit akkor kevesen vállaltak. A testnevelő tanára sem nézte jó szemmel a döntését.

„Harminc évvel ezelőtt a magyar baloldal olyan példát mutatott az utókornak, ami a mai napig viszonyítási pontként szolgál minden demokratikus erő számára. Máig érvényes példát mutattak demokráciából, felelősségvállalásból és hazaszeretetből” – mondta a politikus.

Tóth úgy emlékszik vissza, harminc éve más volt a politika, mert működtek a demokratikus hatalmi ellensúlyok, voltak valódi, tartalmi viták. Két olyan párt kormányzott közösen, amelyek közé szinte falat húzott a történelem. A Medián felmérése szerint a koalíció megkötését az ország túlnyomó többsége is támogatta. A hatalom akkor még önkorlátozó jelleggel működött: a kormány nem írta át az alkotmányt, nem változtatta meg a választási rendszert, határozott lépéseket tett az európai integráció felé. Az MSZP már az alakulása idején kimondta, hogy az európai baloldal szerves részének tekinti magát. 

Az Antall-kormány alatt –1990 és 94 között – Magyarország GDP-je 20 százalékkal esett vissza. A keresetek, reáljövedelmek értéke esett, a fogyasztás is csökkent, az inflációs várakozások 25 százaléknál magasabbak voltak, tehát nem volt könnyű helyzetben az 1994-ben alakuló kormány. A későbbi Bokros-csomag elemeivel szemben pedagógusok, diákok, tűzoltók egyaránt többször tiltakoztak, voltak tévedések, súrlódások, kisiklások, de Tóth összességében sikeresként értékeli a szocialista-liberális kormány első négy évét. 1997-re már növekedési pályára állt a gazdaság, ami azt mutatja, hogy megérte áldozatokat hozni, és a gazdasági intézkedések okozta rövidtávú népszerűségvesztés is belefért a kormány számára.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom