Tóth Bertalan: Orbán azt is kormányhatározatban rögzíthetné, hogy a krumpli olcsó

HírKlikk 2021. augusztus 5. 15:15 2021. aug. 5. 15:15

Nagy erőkkel folytatja a párt az előválasztás előkészítését és készülnek a kampányra – mondta Tóth Bertalan az MSZP társelnöke. „Számunkra az előválasztás arról szól, hogy minél több MSZP-Párbeszéd jelölt nyerjen, mert annál nagyobb esélye van annak, hogy az alacsony béreket és az alacsony nyugdíjakat felzárkóztassuk és a fiatalok számára – ha nem is egyik pillanatról a másikra –, elindítsunk egy olyan programot, amely segíti a lakhatási feltételeiket.”

Tóth Bertalan a TÁRKI kutatására reagálva elmondta, „a rendszerváltáskor volt egy nagyon fontos politikai célkitűzés, hogy integrálódjunk, felzárkózzunk Nyugat-Európához. Közben azt tapasztaljuk – és a kutatás is azt mutatja –, hogy a magyar bérek nem tudtak felzárkózni az uniós átlaghoz. Nemhogy csökkent volna a különbség, ugyanannyi maradt. Mintha nem történt volna semmi az elmúlt 30 évben.”

Magyarországon az emberek háromnegyede európai mércével mérve szegénységben él és még a magyar társadalmon belül is, a létminimum alatt él. Tulajdonképpen minden társadalmi réteg kettészakadt Magyarországon – fogalmazott az MSZP társelnöke a KlikkTv Mélyvízben című műsorában.

Tóth Bertalan emlékeztetett: „a Fidesz a szűk rétegnek, a saját belső világának kedvez. Több millió embernek elengedte a kezét. A környező országokban mindenhol megelőzték a jövedelmek a magyar jövedelmeket még a minimálbér tekintetében is.”

A 18-34 év közötti magyar fiatalok 60 százaléka otthon él – mutatott rá a politikus egy másik felmérésre. „Hiába ez a rengeteg állami támogatás, nem tudnak lakáshoz jutni, nem tudják megfizetni ezeket az albérleti árakat. Éppen ezért készítettük elő azt az előválasztási programot, ami szeretnénk, hogy a közös ellenzéki program részévé váljon. Pontosan arról szól, hogy egyrészt miként lehet megteremteni a megélhetési minimumot, hogy senki ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy elveszíti a munkáját és nem tud megélni, illetve ne legyenek nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkező idősek, valamint, hogy a fiataloknak legyen lehetőségük továbblépni a családi fészekből.”

„A Kormányváltás-korszakváltás elnevezésű programunkat nagyon szeretnénk megismertetni a választókkal.”

A politikus arról is beszélt, mi az, amin egyik pillanatról a másikra lehetne változtatni. „Legyen a minimálbér adómentes. Egy olyan adójóváírási rendszerre tettünk javaslatot, amely a mediánjövedelemig mindenkinek jobb jövedelmi lehetőséget ad. Egy minimálbéres azonnal 25 ezerrel kereshetne többet. Ez hozzávetőleg 250-300 milliárdba kerülne a költségvetésnek. Egy átcsoportosítással megoldható lenne. Benyújtottunk a parlamentnek – még a nyári szünet előtt – egy javaslatot. Természetesen a Fidesz leszavazta.”

„Azonnal meg lehet emelni a nyugdíjminimumot, ami most is 28 500 forint. Ezt mi 70 ezerre szeretnénk növelni. A nyugdíjemelési rendszert át lehetne úgy alakítani, hogy az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása is megtörténjen.”

Tóth Bertalan a hosszútávú célok között megemlítette, hogy bérlakás-programra költenék azt az összeget, amelyet most presztízs-beruházásokra fordít a kormány. „Elkezdődhet egy olyan program, amely folyamatosan az építőipart is segítené, hiszen megrendelések történnének, az önkormányzatok bevonásával a helyi vállalkozások ebből profitálnának és a fiataloknak is segítene.”

Van egy nagyon fontos programunk, ez az épületszigetelési program – tette hozzá. „Most a Fidesz ad támogatást a lakásfelújításhoz, amihez lehet hitelt is fölvenni. Brutálisan nő a hitelállomány, kezd megint nagyon eladósodni a társadalom. Megint azok tudnak előrelépni, akiknek van lehetőségük, van valamennyi erőforrásuk. Azoknak, akik ezt nem tudják igénybe venni, nem javulnak a lakhatási körülményei. Ezért egy olyan programban gondolkodunk, amelyet az Európai Unió is tudna támogatni. A szigetelési program környezetvédelmi program is, hiszen csökken a háztartások kibocsátása, csökken a rezsi, és nő a vagyon értéke.”

„Annak idején az unió erre biztosított volna 80 milliárdot, de Lázár János akkor úgy döntött, hogy a közintézményeket újítja föl belőle.”

Beszélt az uniós források befagyasztásáról, amelynek szerinte egyetlen oka van: az Európai Bizottság védi az európai adófizetők pénzét, hogy a Fidesz ne lophassa el.

„Meggyőződésem, hogy az emberek átlátnak a szitán, az alaki köztársaságban megvan minden intézmény, csak nem tölti be a funkcióját, sem az Alkotmánybíróság, sem az ombudsman. Most már az emberek a saját bőrükön érzik az igazságszolgáltatásnál és a hatósági eljárásoknál is: valahogy a fideszes vállalkozóknak könnyebben a dolguk, valahogy ők könnyeben jutnak pályázati pénzhez. Aki nem sorol be a hatalomhoz, annak valahogy nehezebb.”

A lehallgatási ügy szerinte „egy oltári nagy botrány”. „Ellenzéki pártként, élünk a parlamenti eszközökkel. A nemzetbiztonsági bizottságban, most a honvédelmi bizottságban próbáljuk meghallgatni a belügyminisztert. Az őszi ülésszakon vizsgálóbizottság felállítását fogjuk kezdeményezni, volt demonstráció is. Ami eszközünk van, azt megpróbáljuk bevetni. Ha nem tudunk ebben előrelépni és nem tudjuk feltárni, felgöngyölíteni ezt az ügyet, akkor biztos vagyok benne, az új koalíciós hatpárti kormánynak az első dolga lesz, hogy föltárja.”

Kizártnak tartja, hogy ez a lehallgatás minden jogszabálynak megfelelne. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak pedig nagyon hangosan fel kellene emelni a szavát, hiszen minden adatvédelmi szabállyal szembemegy, hogy egyszerűen behatolnak az emberek telefonjába, a teljes privát szférájába – tette hozzá.

Tóth Bertalan megérti, hogy ez nem érinti meg az embereket, de megvan a magyarázata. „Számukra ez felfoghatatlan, olyan, mint Mészáros Lőrinc vagyonosodása, nem mindennapi botrány, amit nehezen tudnak értelmezni. Azt a folyamatot, amit a Fidesz csinál, be kell mutatni és értelmezni, hogy az újságírók után majd jönnek a cégvezetők, utánuk az intézményvezetők, az állami alkalmazásban lévők. Ezt kell napirenden tartani.”

„A társadalom többsége már érzékeli, hogy amit most kormányhatározatba foglalt Orbán Viktor, hogy Magyarországon sajtószabadság van és pont – ez teljes fantazmagória. Kormányhatározatban rögzíthetné, hogy a krumpli olcsó vagy, hogy alacsony az infláció.„

A szocialista politikus szerint látható, miért fontos a veszélyhelyzet fenntartása is Orbán Viktornak. „Nem feltétlenül akar ő ellehetetleníteni dolgokat, de kell, hogy szabad keze legyen. Mint amit ezzel a népszavazási tilalommal művelt – ha én akarom, akkor lesz. Megszerette ezt a fajta kormányzási stílust, de a magyar emberek most már látják, hogy ez a fajta kormányzás már a saját mindennapi életüket veszélyezteti.”

„Nemcsak a mindennapi életet, hanem a megélhetést is veszélyezteti ez a politika.”

A mi fejünkben az van, hogy ennek a társadalomnak együtt kell fejlődnie, a mi fejünkben az van, hogy attól tud erős lenni a magyarság, a társadalom, ha mindenki részesül abból a közösből, amit együtt termelünk meg és ott kell segíteni, ahol szükség van rá – folytatta Tóth Bertalan.

„A januárban elfogadott közös alapban már nagyon sok javaslatunk visszaköszön, és előrevetíti, hogy itt egy valós fordulat lesz 2022-ben. Nemcsak a jogállamot, hanem a mindennapi megélhetést illetően is. De mi szeretnénk majd a konkrét javaslatainkat szintén viszontlátni egy kormányprogramban.”

Biztos benne, hogy bárki nyeri az előválasztást, a többiek beállnak mögé.

„Eddig minden olyan megállapodást, amit konszenzussal elfogadtunk, azt betartottuk. Meggyőződésem, hogy ez így is marad.”

 

 

Forrás: Hírklikk