Tóth Zoltán: a kamupártok az ellenzék szavazatainak morzsolását szolgálják

Millei Ilona 2022. február 4. 15:00 2022. feb. 4. 15:00

Kamupártok mindig voltak, csak most az az újdonság, hogy a Fidesz pénzeli őket. Az, hogy minél többen legyenek, egyértelműen a Fidesz érdeke. A cél, hogy morzsolják az ellenzéket – nyilatkozta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő. Úgy vélte, elsődlegesen nem is azért megy a küzdelem, hogy ténylegesen bejussanak a parlamentbe, hanem azért a 71 egyéni választókerületi jelöltért, ami fejenként 1 milliót, vagyis összesen 71 millió forintot jelent. Akinek pedig van 71 milliója, az kap 600 millió forintnyi listás pénzt is. Az ellenzék szavazatainak morzsolása mellett, egyébként ezért folyik a nagy pártszervezés.

– Eljött a kamupártok ideje?

– Nem. Kamupártok mindig voltak, csak most az az újdonság, hogy a Fidesz pénzeli őket. Viszont amit az MTI-re hivatkozva több lap is leközölt, hogy 267 párt indul a választáson, az nem igaz. 1990-ben 200 bejegyezett párt volt, azóta rengeteg megszűnt, de a 200-ból csak 60 regisztrált a választásra. 18 tudott országos listát állítani és 6 jutott be a parlamentbe. Így történelmileg és statisztikailag sem lehet igaz, hogy 267 párt indul.

– Azt már tudjuk, hogy 2022-ben a választáson hány kamupárt indul?

– Nem. Jogerős bírósági bejegyzés van a 267 pártra, ebből eddig 35-öt regisztráltak. Még van mintegy két hét, amíg lehet regisztrálni. Szerintem ez a szám a duplájára fog nőni. Ám ez nem azt jelenti, hogy ennyi tényleg el is indul, hanem csak azt, hogy ennyien regisztráltak. Úgy gondolom, hogy a fele fog csak elindulni, vagy lesz képes egyéni jelöltet állítani. Azt azért látjuk, hogy egy 80-90 ezres választókerületből 500 ajánlást összegyűjteni nem nagy dolog. Tulajdonképpen egy „jó kocsmai estén” meg lehet szerezni.

– A kamupártokon hány mandátum múlhat?

– Szerintem összességében jelentős, egyesével jelentéktelen, amit a kamupártok elvihetnek. Én úgy számítom, hogy összességében két-három százalékot vihetnek el, ami egyesével semmi. Összességében azért jelentős, mert az öt százalék – azaz a mintegy 250 ezer szavazat – már parlamenti küszöb. Elsődlegesen azonban nem is azért megy a küzdelem – kivéve a Gattyán-féle pártot –, hogy ténylegesen bejussanak a parlamentbe, hanem azért a 71 egyéni választókerületi jelöltért, ami fejenként 1 milliót, vagyis összesen 71 millió forintot jelent. Akinek pedig van 71 milliója, az kap 600 millió forintnyi listás pénzt. Ezért folyik ez a nagy pártszervezés, meg azért, hogy az ellenzék szavazatait morzsolják.

– Végül is kinek az érdeke, hogy minél több legyen a kamupártokból?

– A Fidesznek. Egyértelműen a Fidesznek az érdeke.

– Akkor is, ha ilyen sokba kerül?

– Igen. Mit érdekli a Fideszt a költségvetés! A költségvetési hiány több mint 4 ezer 600 milliárd. Az a pénz, ami a kamupártokra megy, az államadósság jelentéktelen része az állami költségvetéshez képest.

– A választások után a levélszavazatok, vagy a kamupártok játszhatják leginkább a királycsinálót?

– Az egyértelmű, hogy a levélszavazatok, mert ott két tényleges mandátum van. A kamupártoknak ilyen befolyásuk egyénileg nincs, szerintem ők nem fognak mandátumot szerezni. A cél az, hogy morzsolják az ellenzékre adott szavazatokat. Ezek a kamupártok azoknak a szavazatait gyűjtik be, akik kiábrándultak a Fideszből, vagy bár eddig nem mentek el szavazni, de most mégis megteszik, meg persze a feleségekét, barátnőkét, unokahúgokét és így tovább.

– A kamupártokat nem viheti be mondjuk a Fidesz koalícióba magához, ugye?

– Nem. Csak azt lehet koalícióba vinni, aki bejutott a parlamentbe.

– Visszatérve az öt százalékos parlamenti küszöbre, van itt két párt, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk…

– Ezek fontos pártok abból a szempontból, hogy vagy bejutnak a parlamentbe, vagy nem. A mért adatok három-három százalékot jósolnak, de szerintem ők ingadozóak lesznek az öt százalék alatt. Az öt százalék jelenthet öt-hat mandátumot, az pedig nagyon jelentős a kormányalakítás szempontjából. Míg a Kétfarkú Kutyapárt azt mondja, hogy az ellenzéki koalícióhoz húz, de morzsolja az ellenzéki szavazatokat. Az pedig nem kétséges, hogy a Mi Hazánk a Fideszhez húz. Ők nem kamupártok, tényleges pártok, tényleges támogatottsággal, és nagyon veszélyesek lehetnek a mérleg nyelve szerepében.