Tóth Zoltán: a népszavazás az ellenzék politikai eszköze, amitől a kormány fél

Millei Ilona 2023. február 25. 07:25 2023. feb. 25. 07:25

A kormány valójában fél a népszavazástól, ezért folyamodott ahhoz az eszközhöz, hogy politikai mérlegelésre lehetőséget adó fogalmakat illesztett be a népszavazási törvénybe, aminek alapján bármely szinten el tudják kaszálni a népszavazási kezdeményezéseket – mondta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő. Úgy vélte, a népszavazási kezdeményezések fontosak ahhoz, hogy az ellenzéki oldalon fenntartsák az ellenvélemény kifejtésének a jogát, csak az ellenzéknek nem szabad elhinnie, hogy a kezdeményezésből népszavazás is lesz.

Az idén alig másfél hónap alatt tíz országos népszavazási kezdeményezés érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Miért olyan népszerű mostanában a népszavazás intézménye?

Nem a népszavazás intézménye, hanem a népszavazás kezdeményezésének intézménye lett népszerű. Mégpedig azért, mert az ellenzék tudja, hogy referendum ugyan nem lesz, de annak is hírértéke van, hogy elutasítják a népszavazási kezdeményezést. 

A benyújtott népszavazási kérelmek között három olyan is van, amelyik az akkumulátorgyárakhoz kapcsolódik. Ezeket – már helyben - elutasította a választási bizottság. Az egyik párt bírósághoz fordul emiatt, a másik újabb népszavazást kezdeményez, de érdemes próbálkozni bármivel is?

Érdemes a népszavazási kezdeményezéssel, mint a politikai aktivitás egyik módszerével foglalkozni. Tudniillik ahhoz, hogy az ellenzéki oldalon fenntartsuk, folyamatossá tegyük a szervezkedéshez, az aktivitáshoz való jogot, az ellenvélemény kifejtésének jogát, ezekhez ez egy jó eszköz. Én nem kárhoztatom a népszavazási kezdeményezéseket, mert ezek az ellenzéknek – ha úgy tetszik – rutin feladatai, mintegy megtalált politikai eszközük. Azt azonban az ellenzéknek nem szabad elhinnie, hogy ezekből megtartott népszavazás lesz, mégpedig azért nem, mert az országos népszavazásról szóló törvénynek nem ez a helyes címe. Tartalmilag úgy kellene elnevezni: „a Fidesz által támogatott népszavazási kezdeményezések törvénye”. 

Korábban Rogán Antal propagandagépezete igen büszke volt arra, hogy a kormány „kikéri az emberek véleményét”, és „sosem dönt a választók felhatalmazása nélkül”, ezért milliárdokat el is költöttek nemzeti konzultációkra. Valahogy azonban – talán az irányított kérdéseknek köszönhetően – végül a népnek sikerült mindig egyetérteni a kormánnyal. De valójában a hatalom fél a népszavazástól, vagy más oka van a kérdések elmeszelésének?

Igen, fél. Ezért folyamodott ahhoz az eszközhöz, hogy politikai mérlegelésre lehetőséget adó fogalmakat illesztett be a népszavazási törvénybe, aminek alapján bármely szinten el tudják kaszálni a népszavazási kezdeményezéseket. A nemzeti konzultáció pedig egy titkos folyamat, amelynek csak az a része nyilvános, hogy a kormány mit akar elérni. Illetve, hogy az eredmény akkor is őket támogassa, ha egyébként a valódi eredmény nem őket támogatja. Minden más titkos.