Tovább drágult a Biodóm

HírKlikk 2020. szeptember 9. 11:19 2020. szept. 9. 11:19

Újra árat emelt a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. Eredetileg 15,7 milliárdot szántak a Biodómra, de már 34,4 milliárdnál tart a beruházás költsége.

Elkészült a fővárosi állatkertben a Pannon Park részeként épülő hatalmas létesítmény, a Biodóm úgynevezett költség-optimalizációs jelentése – erősítette meg a Népszava értesülését Kiss Ambrus, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. A lap úgy tudja, hogy a városvezetés nem volt maradéktalanul elégedett a megkapott jelentéssel, mivel ebből sem derült ki egyértelműen, hogy mennyi pénz szükséges még a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) nagyszabású beruházásában épülő létesítmény megnyitásához. 

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektre eredetileg 15,7 milliárd forintot szántak, de ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. Végül a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium vállalta el a feladatot 32,7 milliárdért 2017 nyarán. A kivitelezési határidő tavaly novemberben járt le.

A csúszásért a kivitelezői szerződés szerint a Marketnek 1,4 milliárd forint kötbért kellett volna fizetnie, de nem utalt egy fillért sem. Sőt, még többet is számlázhatott. Tavaly szeptemberben az előző városvezetés döntése nyomán, 33,5 milliárdra nőtt a kivitelezői ár és 32 hónapra a vállalási határidő. Áprilisra ez is lejárt, de a Market résen volt. Idén júniusban a Karácsony Gergely vezette városházával  is aláírtak egy módosítót, amely szerint 690 millióval magasabbra, 34,2 milliárdra nőtt az ár, míg az átadási határidőt idén augusztus végére tolták ki. Ebben részben a főváros kérésére több ponton is módosították a műszaki tartalmat, hogy olcsóbbá tegyék a biodóm majdani működését.

Augusztusban, a legújabb, 200 milliós drágításban egy baktérium-szennyezett kútra hivatkozott Garancsi cége, így már 34,4 milliárdba kerül a Biodóm.

Forrás: Népszava