Tovább emelkedik az üzemanyag ára január 1-jétől

HírKlikk 2022. december 31. 11:50 2022. dec. 31. 11:50

A pénteki drágulás után üzemanyagár-emelkedéssel kezdődik a 2023-as év, a benzin és a gázolaj esetében is emelkedik a beszerzési ár. Eddig a benzint literje 639 forint volt, míg a gázolajat 713 forintért kapták.

A legújabb árváltozás oka a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) díj emelkedése. A benzin és a gázolaj ára bruttó 3 forinttal változik emiatt – írja a holtankoljak.hu információira hivatkozva az Index. Így az alábbi átlagárakkal indul az új év: a 95-ös benzin literenként 642 forintra drágul, míg a gázolaj literenként 716 forintba kerül január 1-től.

A holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter szerint a korábbi készlethiány és a mostani magasabb árszint a több mint egy évig érvényben lévő ársapkának köszönhető.

Az ellátási problémák még nem teljesen hárultak el, a Mol továbbra is a benzinből csökkentett kapacitással tud üzemanyagot biztosítani, tehát a kínálati oldal sokkal gyengébb mint a keresleti ilyen szempontból, az áremelkedés kicsit magyarázható ezzel a ténnyel is – árulta el Bujdos Eszter az ATV-nek.

A környező országokban olcsóbb a tankolás

Horvátország hamarosan bevezeti az európai közös fizetőeszközt, és a benzinkutakon csak euróban tünteti fel az árakat.

Az Index szerint most 1,2 euró körül mozog egy liter benzin, ami forintra átszámítva körülbelül 510-520 forint.  Szlovéniában a legolcsóbb a benzin: jelenleg literenként 495 forintba kerül, míg a gázolajat 585 forintért adják literenként. Romániába is megéri átugrani teletölteni a tankot, itt is sokat spórolhat egy hazai autós.

A szlovák határ mellett élők ennyire már nem szerencsések, de még itt is megéri átmenni a határ másik oldalára, ahol nagyjából 50 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint itthon. Januárban várhatóan tovább nőnek a különbségek a hazai és a környező országok között, ugyanis újabb üzemanyagár emelésre számíthatunk.

Forrás: Index