Tovább töredeznek a szélsőjobboldali erők az Európai Parlamentben

HírKlikk 2024. június 23. 15:40 2024. jún. 23. 15:40

Az Alternatíva Németországnak (AfD) német nacionalista és jobboldali populista párt Szuverenisták néven új szélsőjobbos frakció létrehozását tervezi, a Fidesz nélkül. A Szuverenisták soraiba viszont beülne a Mi Hazánk képviselője, Borvendég Zsuzsanna.

Egy e-mail tanúbizonysága szerint egy párt képviselője az Európai Parlamentben azt kérte, hogy a parlament adminisztrációja biztosítson 100 fős helyiséget és étkeztetést az új képviselőcsoport alakuló ülésére június 27-én 10 órára – írta meg a hvg.hu.

A Die Zeit és a Der Spiegel egybehangzó értesüléseire hivatkozva többek között az ukrán RBC-Ukraine nevű hírportál is közreadta, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) német nacionalista és jobboldali populista párt Szuverenisták néven frakció létrehozását tervezi. A frakcióhoz a következő jobboldali pártok is csatlakozhatnak (zárójelben az elnyert mandátumuk száma): az SOS Románia (2), a spanyol SeAcabó La Fiesta (32), a görög NIHK (1), a lengyel Konfederacja Wolnosc i Niedpodleglosc (6), a szlovákiai Hnutie Republika (2) és a magyar Mi Hazánk Mozgalom (1). Az AfD-nek 17 mandátuma van.

Ezt a szervezkedést az előzte meg, hogy az AfD-t a sorozatos botrányok, orosz és kínai kémkedési gyanú, a nácizmus relativizálása miatt kitették a jobboldali, populista Identitás és Demokrácia frakcióból. A német párt eltávolította a képviselői közül a botrányokban elsősorban érintett Maximillian Krah képviselőt és kérte a visszavételét az ID-frakcióba, azonban a csoport vezető politikusa, a francia Marine Le Pen elutasította ezt.

Az új csoportnak a fentiek alapján hét országból 32 képviselője lesz, a frakcióalapítás feltétele minimum 23 képviselő legalább 7 tagállamból. Ezzel nagyobb költségvetési támogatást és több megszólalást kaphatnak, mintha csak független képviselők lennének.

Ugyanakkor ezzel az EU-szkeptikus, populista, szélsőjobboldali erők már három frakcióba rendeződnének, ami még inkább töredezetté tenné őket, ahelyett, hogy egységesebbek lennének. Az új Európai Parlament július 16-án tartja az alakuló ülését.

 Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom