Továbbra is diktálni jönnek ide a keleti zsarnokok

HírKlikk 2019. november 1. 10:50 2019. nov. 1. 10:50

Egymásnak adják a kilincset a véreskezű keleti diktátorok, miközben Orbán „egy szájjal fúj hideget-meleget”, ez pedig szembe megy nemzeti érdekeinkkel – erről beszélt Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Ha megnézzük, hogy a térségben Putyin, hányszor járt, ez a V4-eknél kiegészülve Bulgáriával és Romániával, tehát azokkal az EU-s tagállamokkal, amelyek közvetlenül geopolitikailag is Oroszországgal határosak (a történelem során néhányszor szaladt bele ilyenbe Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária), ott konkrétan 0 ez a szám” – mutatta be Harangozó Tamás, hogy magánérdekekért szolgálja ki a fideszes kormány a diktátorokat.

A képviselő szerint Magyarország miniszterelnöke kénye-kedve szerint értelmezi a történelmet, miközben bizonyos igazságtalanságok fájnak neki, mások felett lazán átsiklik, ha érdekei úgy kívánják. „Például, amikor az Amerikai Egyesült Államokkal beszélgetnek, akár kint, akár itthon, akkor szemrehányást tesz a magyar kormány az ő nemzeti parittyás pozíciójából, hogy minket 1956-ban milyen csúnyán magunkra hagyott a nyugat és az Egyesült Államok. De hogyan lehet azt mondani, hogy milyen csúnya dolog volt, hogy a szuezi válság miatt pont az orosz relációban Magyarországot tényleg itt hagyták az orosz tankokkal szemben, amikor most Törökország azokat a szerencsétlen kurdokat rohanja le, akik több 10 millióan haza nélkül élnek?” – tette fel a kérdést Harangozó, majd kijelentette, az MSZP sem földrajzi, sem történelmi tapasztalatok alapján nem ért egyet azzal, hogy hazánknak elsősorban a keleti diktatúrák lennének a fő partnerei, hiszen Törökországnak nem volt az évszázadok során különösebben pozitív szerepe a magyar történelemben: az oroszokhoz hasonlóan a török nagypolitika is mindig elnyomó szemmel, csatlósként nézett ránk.

Vlagyimir Putyin látogatására reflektálva a szocialista politikus kiemelte, „Paks2 kapcsán még annyit sem engednek meg, hogy egy országgyűlési bizottság felügyelje ezt a pénzt, a metrókocsikat már láttuk. Ezekben az ember nem a nemzet érdekét látja.”

A török viszonylatról szólva Harangozó szintén felháborodásának adott hangot. „Gyerekeket, nőket, ártatlan civileket öldösnek, és Magyarország erre képes egy vétót benyomni, és megint egy héten belül kiderül, hogy a miniszterelnök környezetében valaki egy cégen keresztül mindeközben Törökországból fegyvereket fog vásárolni! Ez tényleg végtelenül felháborító!” Hozzátette, szerinte magánérdekeket szolgál az, hogy egy EU és NATO tagállam miniszterelnöke látványosan hajlandó Putyint akkor fogadni, amikor az Unió éppen szankcionálja Oroszországot. „Eközben Ukrajnában és a kelet-ukrajnai háborús viszonyok között a fél világ azzal foglalkozik, hogy Oroszországgal, mint agresszorral szemben, hogyan lehet fellépnie a mi oldalunknak, hiszen mi vagyunk a NATO, mi is tagjai vagyunk ennek a szövetségnek!”

A Kurdok helyzetét értékelve, az ellenzéki képviselő megjegyezte, „aki az mondja, hogy a menekültkérdést háborúval lehet megoldani, az valószínűleg nem normális, hiszen ez megint csak azt váltja ki, hogy százezrek fognak menekülni.”

A műsor végén szóba kerülő MSZP-s belügyekről kérdezve, Harangozó Tamás a DK-ba átült Trippon Norbertről is szólt. „Amennyiben a volt MSZP-s politikus a Demokratikus Koalícióban tud aktívabban politizálni, sok sikert kívánunk neki. Ha a DK-ban tud kiteljesedni, tegye meg. Szövetségesek vagyunk, ez más, mint a Botka-ügy, hiszen mikor [annak idején] az ő miniszterelnök-jelöltsége véget ért, előrevetítette, hogy az ő esetében lesz majd változás. De a brigád, az a sikeres csapat, amelyik Szegeden évtizedek óta a választásokat nyeri és tisztességgel vezeti a várost, abban Botka Lászlónak nagyon sok szocialista társa van, és én remélem, hogy ez a csapat egyben fog maradni” – zárta az interjút Harangozó Tamás, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Forrás: Hírklikk