Továbbra sem várható konzervatív politika Magyarországon

HírKlikk 2020. január 21. 17:30 2020. jan. 21. 17:30

„Orbán a kulisszák mögött már régen egy új európai jobboldali szövetség összehozásán dolgozik” – állapította meg a Fidesz EPP-ből való esetleges kizárásról vagy kilépéséről szóló cikkében a Handelsblatt. Orbán szerint az EPP befolyása zsugorodik. A német gazdasági napilap szerint, ha Orbán otthagyná a pártcsaládot, azzal szívességet tenne. Orbán a közelmúltban a kormányzó PiS pártot igyekezett megnyerni szövetségesként, amely jelenleg a Konzervatívok és reformerek frakcióban foglal helyet. 

A Fidesz, ha kilépne, ezzel szívességet tenne az EPP-nek. Ugyanis ha az európai konzervatív pártok tartalmilag egyértelműen el tudnak határolódni a Fidesztől, akkor könnyebb lesz elhatárolódniuk az európai jobboldali populizmustól és nacionalizmustól. 

Ma már azok is távolságot tartanak Orbántól, akik korábban rokonszenveztek vele. A vezetésváltással a CSU-ban is változott az Orbánnal szembeni hangvétel. Markus Söder bajor miniszterelnök Bécsben  Sebastian Kurz kancellárral tartott sajtóértekezletén már tavaly kijelentette, hogy „nem működünk együtt jobboldali populistákkal”. Kurz pedig inkább az Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel való együttműködésre helyezi a hangsúlyt, mint a nacionalista Orbánnal. 

A tavaly márciusban megbízott „Bölcsek Tanácsának” ténykedése azt demonstrálja, hogy az EPP bátortalan a döntés meghozásában. A három politikusnak korlátlan idő áll rendelkezésére, hogy megállapítsa, indokolt-e a Fidesz kizárása. Hármójuk közül az Orbánnal szemben legbarátibbnak Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár számít. Körg Leichtfired, az SPÖ Európa-politikusa „bohózatnak” minősíti a bölcsek tanácsát. Nyitott kérdés, hogy az EPP február elején tartandó brüsszeli konferenciáján bemutatják-e a bölcsek megállapításait, és születik-e döntés. 

A Fidesz esetleges kilépése ma már logikus következménynek tűnik, mert Magyarország a Fidesz kétharmados parlamenti többségével egyre inkább jobbra csúszik. Orbán következetesen építi át az országot „illiberális demokráciává”. A közélet minden területén a Fidesz uralkodik, ellenőriz, vagy nagyon erős befolyással rendelkezik, a minisztériumoktól kezdve a közigazgatáson, az iskolákon, az egyetemeken, a bíróságokon, a kulturális intézményeken, a múzeumokon, színházakon át, egészen a sajtóig. Folytatódik a külföldiekkel és menekültekkel szembeni, élesen bírált  politika. 

Az EPP értelmezésének megfelelő konzervatív politika továbbra sem várható Magyarországon. Az Európai Parlament a határozatában egyenesen megállapította: „A helyzet Magyarországon és Lengyelországban a 7. cikkely szerinti eljárás bevezetése óta nem javult, hanem romlott” – idézte a lap.

 

Forrás: Hírklikk