Tragikusan kevés a magyarok nyugdíjcélú megtakarítása

HírKlikk 2024. augusztus 23. 03:45 2024. aug. 23. 03:45

Tragikusan alacsony a hazai nyugdíjcélú megtakarítási állomány, aminek fő oka, hogy 2011-től kezdődően teljesen önkéntessé vált a nyugdíj-előtakarékosság – írja elemzésében a Bankmonitor.

A Bankmonitor számításai szerint Magyarországon az ilyen célú megtakarítások állománya mindössze a bruttó hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékát teszi ki, szemben a 12,6 százalékos európai átlaggal. A lap úgy véli, ennek elsődleges oka a 2011-ben gyakorlatilag megszűnt magánnyugdíjpénztári pillér – írja az elemzést szemléző mfor.hu.

Rámutatnak, a modern nyugdíjrendszerekben a felosztó-kirovó (más néven: folyó finanszírozású) pillér mellett legalább ilyen fontos a nyugdíjcélú megtakarításokból felépülő nyugdíjpillér is. Számításaik szerint Dániában a GDP 197,5 százalékára rúg a nyugdíjcélú megtakarítások mennyisége, ugyanez az arány Izlandon 177,2 százalék, Hollandiában pedig 155,5 százalék.

A portál felidézi, 2011-ben egy huszárvágással mindenkit alapértelmezésben visszaléptettek az állami nyugdíjrendszerbe, mindössze körülbelül 100 ezer fő nyilatkozott arról, hogy magánnyugdíjpénztári tagok kívánnak maradni. Az önkéntes nyugdíj-előtakarékosságra azóta az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerbe, nyugdíjbiztosítás révén vagy nyugdíj-előtakarékossági számla révén van lehetőség. Hangsúlyozzák, a fakultatív, piaci alapon szerveződő feltőkésítés sem a „penetráció” (elterjedtség), sem a megtakarítási állomány szempontjából nem képes felvenni a versenyt a hajdani kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszerrel. Kitörési lehetőségnek nevezik továbbá a munkáltatói befizetések ösztönzését.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom