Trencsényi László: lesznek látványos változások a tanárok akcióinak hatására

HírKlikk 2023. január 28. 15:20 2023. jan. 28. 15:20

Azt nem tudni, hogy taktikát vált-e a kormányzat, vagy csak időt akar nyerni, de mutatkozik az a reakciókényszer, amit eddig tudatosan került – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke arról, van-e értelme a pedagógusoknak tovább harcolni. Ezek apró engedménynek látszanak – tette hozzá Trencsényi László, „de nyilván körültapogatta a minisztérium, hogy hol tudnak úgy csinálni, mintha…, de abból mégsem lesz nekik bajuk, meg tudják őrizni a frontvonalakat.”

A szakember felsorolt az engedményekből hármat, de nyomatékosította, hogy ezek tényleg apró lépések. „Abbamaradtak a fegyelmi nélküli eltávolítások a tankerületek részéről. Ez huncut megoldás, de mégiscsak megoldást jelent. Kénytelen volt a minisztérium összehívni a sztrájkbizottságot, és a harmadik, hogy újraválasztják az Országos Köznevelési Tanácsot, amely egy évtizede lappangó testület.”

Trencsényi László úgy látja, minden kis intézkedés, ezek az apró, jelentéktelen dolgok fontosak a nagy egész szempontjából, mert ha mindenben megmakacsolja magát a kormány, akkor kudarcra játszik és azzal saját magának fog ártani. „Olyan állapotban van a pedagógustársadalom, hogy ezek az intézkedések visszaütnek” – fogalmazott.

Az eltávolítások is visszafelé sültek el, mert megszaporodott az engedetlenségnek az a formája, hogy a pedagógusok felmondtak – mutatott rá. Nagy emberveszteségek lesznek, sokan azért hagyják el a pályát, mert egyszerűen elegük lesz – tette hozzá.

„Ez a tanárok 180 ezres létszámához képest elenyésző, de az adott személy egzisztenciáját nézve nagy horderejű lépés, hogy eldöntötte, otthagyja a pályát. Olyan sikeres kollégák mondtak fel, akik tettek már le annyit, hogy tudják, lesz olyan munkahely, amelyik kinyújtja a kezét értük és ezzel a biztonsággal merik vállalni a vértanú szerepet. Egy ilyen szerepre nyilván nem vállalkozik egy falusi iskola pedagógus házaspárja, akik egy kiutalt lakásban laknak, és ha felmondanak, akkor hajlék és munka nélkül maradnak.”

Az elnök szerint nem a pedagógus-sztrájk lesz a végső lépés, ez csak egy próba. Úgy látja, a szakszervezetek helyesen gondolják, hogy nem szabad egy pillanat nyugalmat sem hagyni a társadalomban, ezt a vasat tűzben kell tartani. Elmondta, az élőlánc is arra volt jó, hogy akár az utca népe a körutakon, akár a 6-os villamos közönsége tudomást szerzett arról, amiről a köztévé nem szól. Hozzátette, a Tudásmenettel is olyan településekre jutottak el, ahol eddig nem volt nyoma tiltakozásnak.

„Óriási dolog, hogy a két szakszervezet prominens személyiségei végigjárták az utat.”

Trencsényi László felhívta arra a figyelmet a jelenségre is, hogy szokatlan hevességgel jelentek meg a megmozdulásokra adott reakciókban a piszkálódók, akik elkezdték szidalmazni a tanárokat a közösségi média felületein.

„Hogy ez a társadalom mélyéről jövő elégedetlenség vagy egy szervezett obstrukció azt nem tudjuk, de olyan mértékben nőtt meg, hogy erre szokták mondani, ezek trollok, akik erre vannak felkészítve.”

Az oktatási szakember kiemelte, hogy a pandémiás oktatási időszak megpróbáltatásai után mínuszról indultak a pedagógusok, ehhez képest 2022 őszén a nyilvánosságban egy példás szülő-diák-pedagógus együttműködés jelent meg és ez hihetetlenül nagy jelentőségű eredmény.

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg. 

Forrás: Hírklikk