Trianon miért csak a Fideszé?

Bánó András 2020. június 3. 19:00 2020. jún. 3. 19:00

„Szép szavak, üres tettek” – ez Novák Katalin véleménye Karácsony Gergely Trianon-javaslatáról, hogy egy percre álljon meg a forgalom június 4-én. „Nehéz egyet nem érteni nyilatkozatának szavaival”. De Karácsonyt „a nemzettársaink ellen uszító és a nemzeti összetartozás ellen dolgozó” politikai erők támogatják – mondja a fideszes politikus.

Én elhiszem, hogy dühíti a kormányoldalt, hogy Karácsony kitalált valamit, ami nekik – fájdalom – nem jutott eszükbe. Kitalálta az egyperces néma megállást, amely minden korábbi ötletnél látványosabb, és senkit nem kényszerít arra, hogy azonosuljon a másikkal, de megadja a lehetőséget az emlékezni vágyóknak, hogy látványosan emlékezzenek. Aki meg akar állni, az megáll, aki nem, nem.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen racionális tervet nem hagyhatnak szó nélkül azok, akik szerint mindenért Karácsony a felelős, még a Deák téri késelésért is. Novák Katalin most azon háborodott fel, hogy a főpolgármester olyan politikai erők támogatásával jutott hatalomhoz, „akik kifejezetten a nemzeti egység ellen dolgoznak, a nemzeti összetartozás ellen, és saját nemzettársaik ellen uszítanak”.

Hol vannak ezek az emberek?

Meglepő – hozom az információt Novák Katalin tudomására –, de éppen saját pártja, és koalíciós partnere soraiban! Nem tudom ugyanis mással magyarázni azt a kormánypárti döntést, amely Magyarország szétszakításának századik évfordulóján nem engedi meg, hogy az ezzel foglalkozó parlamenti emlékülésen az ellenzék képviselői is felszólaljanak.

Ezek szerint, most expressis verbis kiderült: aki ellenzéki, az nem is magyar, aki ellenzéki, az nem a nemzet része, aki ellenzéki, az nem kap esélyt a felszólalásra, noha ugyanolyan parlamenti képviselő mint a 133 bátor ember.

Mit is írt az évforduló kapcsán Karácsony Gergely?

„Szembe kell nézni rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is, nem a múltban szerzett sebek elfedése, hanem éppen a jövő lehetőségeinek megragadása miatt”. 

Mit is mondott a Fidesz, amikor Karácsony Gergely a Trianon-posztját közzétette? Azt, hogy „helyes, ha a közös emlékezésbe minél többen bekapcsolódnak.”

Most, hogy nem engedik az ellenzékieket felszólalni, most mit mondanak? 

Ki osztja meg itt a nemzetet, kérem szépen?