Trump a hadsereggel fenyeget, ha jövendő beiktatásán tüntetnek ellene

Nagy Mariann 2023. november 7. 18:25 2023. nov. 7. 18:25

Donald Trump volt amerikai elnök bízik újjáválasztásában és már dolgozik programján. Abban vezető helyen szerepel, hogy katonákat vethessen be, ha jövendő beiktatásán tüntetnek ellene. Eközben készülnek a listák azokról a volt munkatársairól, bírálóiról, bírákról, ügyészekről, akiket felelősségre akar vonatni az igazságügy immár általa kiválasztott vezetőivel.

Miközben négy különböző polgári- és bűnper folyik a bukott elnök ellen, a felmérések szerint Trump növekvő fölényben vezet nem csak más republikánus elnökjelöltek, hanem Joe Biden, a jövőre újra induló demokratapárti elnök előtt is. Pedig összesen 91 vádpontban kell rendszeresen bíróság elé állnia. 

Trump sikerében fontos szerepet játszanak éppen a perek, amelyeket – láthatóan igen hatásosan – úgy állít be, hogy e „boszorkányüldözések” politikai okokból indultak egy ártatlan ember ellen és azokat a demokrata párt mellett elkötelezett ügyészek és bírák folytatják. Az utóbbiaknak egyre több, eskü alatt tett tanúvallomásokon is alapuló bizonyíték is van a kezükben. Trumpnak nincsenek, de hívei így is hisznek neki.

A leendő elnökjelölt önbizalmát mi sem mutatja jobban, mint hogy a konzervatív Heritage Alapítvány keretében, a Trump munkatársaiból alakult „2025-ös projekt” programban 75 munkacsoport dolgozik a sürgős intézkedéseken, amelyeket meg kell tenniük, ha főnökük (a 2024 novemberi választás után) 2026 januárjában ismét hivatalba léphet. A lista élén szerepel a 19. századból származó úgynevezett „felkelési törvény” alkalmazása. Arra hivatkozva Trump bevethetné a hadsereget, ha beiktatásán, vagy más alkalommal ellenfelei tüntetnének ellene.

A volt elnök számára nem kevésbé fontos, hogy bosszút állhasson mindazokon, akik hivatali idejében neki dolgoztak, majd szakítottak vele és bírálták. Nemkülönben mindazokon, akikkel azóta szembekerült: bírákkal, ügyészekkel, igazságügyi minisztériumi vezetőkkel. Ezek közé tartozik például William Barr, Trump hajdani igazságügyi minisztere, aki nem volt hajlandó támogatni az elnököt abban, hogy nyilvánítsák érvénytelenné a 2020-as választást, amelyet Trump elveszített. Barr utóbb kijelentette: „Trump igencsak kicsinyes ember, aki mindig a saját érdekeit állítja előtérbe az ország érdekei helyett.”  

John Kelly, a fehér házi apparátus egykori vezetője, aki ugyancsak volt főnökének ellenfele lett, hangoztatta: „Nincs kétségem, hogy üldözni fogja majd azokat, akik ellene fordultak. A The Washington Post szerint a „megbüntetendők” listáján szerepel, a Trump-kormány több más vezető embere mellett, Mark A. Milley tábornok, volt vezérkari főnök is.

Trump egyébként már a nyilvánosság előtt is megígérte: különleges ügyészt bíz majd meg azzal, hogy vizsgálja ki Joe Biden és családja „ügyeit”. Azokkal a bizonyítékokkal, hogy mire kívánja majd alapozni e széles körű bosszú-hadjárat vádjait, Trump – szokása szerint – adós maradt. Azzal mindenesetre érvel, hogy ha ezek az emberek őt támadták, joga van visszavágni...

Az amerikai jogrend szigorúan szétválasztja a hatalmi ágakat, egyúttal a kormányhatalomtól függetlennek tekinti az igazságszolgáltatást. Ezt a rendet mindeddig megtartották. Legutóbb Rod Rosenstein, a Trump-kabinet helyettes igazságügyi minisztere állapította meg: a politikai okokból elrendelt bűnüldözés ellentétben van az alkotmánnyal, amely előírja a törvény előtti teljes egyenlőséget. Erre hivatkozva bíró, aki elé ilyen ügy kerül, elejti a vádat.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom