Trump a jogot fegyverként használná ellenfelei üldözésére

HírKlikk 2024. október 21. 16:40 2024. okt. 21. 16:40

Az autokrácia szegénységgel jár – figyelmeztetett Timothy Snyder, az amerikai Yale egyetem professzora, történész a Der Standardban a közelgő amerikai elnökválasztás kapcsán.

Trump olyan politikusokat istenít, mint Putyin és Orbán Viktor: az előbbi csalárd szükséghelyzetekkel, az utóbbi az alkotmánnyal való tartós visszaéléssel ásta alá a demokráciát, és nem nehéz látni, hogy miért szereti őket Trump.

Oroszország annak ellenére szegény, hogy hatalmas természeti forrásokkal rendelkezik, mert az abból származó bevétel az oligarchákhoz kerül – emlékeztetett a liberális bécsi lap szerzője. Magyarország a valaha volt legsikeresebb kereskedelmi projekt, az EU közepén terül el, a magyarok mégis szegényebbek a szomszédaiknál, részben azért, mert az Orbán rezsim a pénzt korrupt módon a baráti oligarcháknak juttatja.

A tanulság: a demokrácia a korrupt uralkodók kordában tartására szolgáló eszköz, emellett egyben a jólét még fontosabb garanciájának, a jogállamiságnak is fontos eleme. 

Márpedig Trump és J.D. Vance számára a jogállam megszüntetése a cél – írta a szerző. Trump kilátásba helyezte, hogy a jogot fegyverként fogja használni a követői immunizálására és ellenfelei üldözésére. Trump és Vance támogatja, hogy 40 ezer szövetségi közalkalmazottat elbocsássanak, és helyükre lojális támogatókat nevezzenek ki – ez az úgynevezett „Projekt 25”. Snyder öt példát hozott fel arra, hogy ez hová vezethet.

1. A nagyon gazdagokat nem adóztatják, viszont a korábbinál inkább megadóztatják az átlagos adófizetőket.

2. Összeomolhatnak a bankok. Mint 2008-ban láthattuk, az amerikai pénzügyi rendszert csak a szabályozások vékony hálója tartja össze, és ha nem érvényesülnek a törvények, bizony nagy valószínűséggel pénzügyi katasztrófába sodorhatnak bennünket.

3. Felmerül a veszély, hogy az amerikaiak elveszítik a szociális juttatásokat. Ugyanis ezek, akárcsak a társadalombiztosítás, attól függenek, hogy mennyire működőképes a szövetségi bürokrácia, márpedig, ha megvalósul a „Projekt 25”,  ez nem fog működni.

4. Összeomolhat a részvénypiac, mert annak működését is azok a törvények biztosítják, amelyek akadályozzák az insider- kereskedelmet és az egyéb visszaéléseket. Ha a törvényeket szelektíven érvényesítik, és elbocsátották azokat, akik addig érvényre juttatták ezeket, akkor a korruptak nyernek, a többiek veszítenek, a tőzsde elveszíti a tekintélyét, a befektetők otthagyják, és végül mindenki veszít. Akik pedig a befektetéseiket öreg napjaikra szánták, elszegényednek.

5. Akadozni fog az üzleti élet, mert ahhoz mindenféle interakció szükséges a kormánnyal, márpedig ha nem lesznek hozzáértő tisztviselők, akkor ez nem fog menni. Vagy ami még rosszabb: csak a jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozások fognak tudni működni. Ez milliók munkanélkülivé válásához vezet.

A gazdaság összeomlása nem hibája az autokráciának, hanem ismérve. Az új szegénységünk igazolja majd az új autokráciát – ez a Trump-Vance terv. Mindketten tehetséges politikusok, az ő alternatívájuk a demokráciához és a jóléthez az autokrácia és a szegénység. „Tőlünk, választóktól függ, hogy elhozzák-e Amerikának az új rendszerüket” – figyelmeztetett végül a történész. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom