Trump győzelme esetén a republikánusok „orbanizálnák” Amerikát 

HírKlikk 2024. október 11. 20:30 2024. okt. 11. 20:30

„Amerika orbanizálódása: Magyarország tanulságai Donald Trump számára” – ezzel a címmel közölt tanulmányt az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) páneurópai intézet.

A kutatók rámutattak: 2010-es hatalomra jutása óta Orbán Viktor a hatalom szinte minden szintjén megszerezte Magyarországon az ellenőrzést, és hatékonyan választási autokráciává alakította az országot. Az amerikai republikánusok felfigyeltek Orbán sikerére, a Fidesz és a Republikánus Párt az utóbbi időben jelentősen erősítette a kapcsolatait: a jelek szerint a republikánusok tanultak abból, ahogyan Orbán átmenetelt a magyar intézményeken.

Amióta Donald Trump négy éve távozott a Fehér Házból, kormányzatának veteránjai erősen gondolkodtak azon, hogyan kellene egy új adminisztrációt az előzőnél hatékonyabbá tenni. Sokan vélik úgy, hogy az amerikai kormányzáshoz eszközök feletti ellenőrzés Orbánéhoz hasonló megragadására van szükség.

Amennyiben Trump elnyeri az elnökséget, a republikánusok várhatóan sok mindent átvesznek Orbán technikáiból, és alkalmazzák azokat az amerikai viszonyokra, hogy véget vessenek annak, amit az „adminisztratív állam” és a civil társadalom feletti liberális ellenőrzésnek tekintenek.

Az amerikai kormányzásnak ez az új módja jelentős hatással lehet nem csupán az európai külpolitikára, beleértve a NATO kollektív védelmi rendszer szilárd és erős voltára, hanem az EU és Európa demokráciájára is, mivel a Trump vezette Fehér Ház vezetni és támogatni akarja majd a hozzá hasonlóan gondolkodókat az egész világon.

A szerzők mindezt igen hosszan részletezték, majd végül megállapították: persze mindez főleg spekuláció, nem utolsó sorban azért, mert Trump könnyen elveszítheti a választást. Ám néhány pont kiviláglik a találgatások ködéből. Magyarország megteremtette a választási autokráciához vezető útmutatást. Az amerikai republikánusok valóban tanultak ebből, és már hozzáigazították a tanultakat az amerikai viszonyokhoz. Az amerikai demokrácia sokkal hosszabb története és az ország erősebb intézményei ellenére egy második Trump-mandátum négy évére megvannak a szükséges elképzelések és emelőkarok ahhoz, hogy lényegesen „orbanizálják” Amerikát.

Tudják, hogyan kell kialakítani egy szinte mindenható elnökséget, amely maga alá gyűri a kongresszust, eluralkodni a médián és a civil társadalmon, és alaposan megfélemlíteni az igazságszolgáltatást. Ezeknek a fejleményeknek nyilvánvalóan negatív hatásai lesznek az amerikai belpolitikában. Tekintettel azonban arra, hogy milyen központi helyet foglal el az Egyesült Államok az európai biztonságban és gazdaságban, a történések hasonlóan károsnak bizonyulhatnak az európai kormányzásra és az Európai Unió, valamint az EU mint demokratikus projekt jövőjére. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom