Trump: Orbán olyan, mint én, kicsit ellentmondásos

HírKlikk 2019. június 24. 14:59 2019. jún. 24. 14:59

„A hónap oligarchája - Orbán Viktor” - ezzel a címmel közölt cikket a neo-konzervatívnak tekintett, nagy múltú amerikai politikai magazin, a The New Republic. Ebben megállapította: a magyar miniszterelnök ketrecbe és konténerekbe zárta a menekülteket, ellenőrzése alá vonta a sajtó javarészét, és átírta az ország alkotmányát, de Donald Trump elnök egy zsúfolt májusi héten, amikor ideiglenesen visszaszorították Iránnal szembeni harcias állásfoglalásait, talált időt arra, hogy kiterítse a vörös szőnyeget Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

A cikk emlékeztetett arra, hogy John McCain szenátor 2014-ben „neofasiszta diktátornak” minősítette Orbánt, de a konzervatívok közül idén májusban sokan üdvözölték a látogatást.

Érzelmeik hirtelen felmelegedése nem meglepetés: Orbán története a republikánusokkal hosszú előzményekre tekint vissza. 2008-ban felfogadta Arthur Finkelsteint, a republikánusok stratégáját, hogy új arculatot adjon a Fidesznek. Finkelstein javaslata rém egyszerű volt: „Használd ki Magyarország múltjának legcsúnyább örökségeit”. Orbán örömmel vette az adást, magáévá tette a magyar nacionalizmus „vérrögös” retorikáját, és nekiment Soros György zsidó filantrópnak, mint minden globalizált és bűnös dolog jelképének. Orbán a nyolcvanas években dolgozott Soros György Nyílt Társadalmak Alapítványának, Soros ösztöndíjával Oxfordban tanulhatott, hosszú hajat viselt, nem hitt istenben, és szót emelt a nacionalista bigottságok ellen.

Miután Finkelstein átalakította a pártot, a Fidesz parlamenti többséget szerzett, és elburjánzott a korrupció. Az ellenzék 2016-ban azt állította, hogy Orbán vagyona 750 millió dollárra tehető. Már háromszor nyert választást, és ez annyira tetszik, hogy Trump a magáévá tette Orbán néhány kedvenc témáját. Tavaly októberben azt sugalmazta, hogy Soros finanszírozza a migránskaravánt, májusban pedig azt mondta: „Orbán olyan, mint én, kicsit ellentmondásos”, és azt ígérte, hogy rakétákat ad el Orbánnak, mert az „biztonságban tartotta országát”.

Forrás: Hírklikk