Trumpot már elküldték, Orbán még marad

Föld S. Péter 2021. január 11. 13:59 2021. jan. 11. 13:59

Donald Trump ugyan lelép a színről, dicstelenül és mérhetetlen erkölcsi károkat hagyva maga után, de az általa képviselt vezetési stílus nem tűnik el a világból. Ezt mondta Barack Obama, aki most megjelent „Egy ígéret földje” című könyve kapcsán arról beszélt, hogy az a fajta vezetés, amit Trump képviselt, tovább folytatódik. Ha nem is Amerikában, de a Fülöp-szigeteken, Magyarországon, és számos afrikai valamint ázsiai országban. Olyan országok közé sorolta Magyarországot a volt amerikai elnök, amelyekkel szégyen egy lapon szerepelni.

Obama – amint a Hírklikk is beszámolt róla – arról beszélt, hogy létezik egy általa erős ember típusúnak nevezett vezetési stílus, amelynek fő jellemzője, hogy fentről lefelé uralkodó, hierarchikus rendszer, amely az állampolgárokat alattvalóként kezeli. Obama nem az első és nem is az egyetlen, akinek ez a véleménye Orbán Magyarországáról. Tetszik, nem tetszik, az elmúlt tíz évben kiérdemeltük ezt a minősítést, mert fokozatosan leharcoltuk magunkat az említett országok szintjére.

Orbán Viktor Magyarország királyának képzeli magát. Jó királyának, tegyük hozzá, aki meg van győződve arról, hogy hasznára van az ő népének. És azt gondolja, mert nyilván ilyen információk jutnak el hozzá, hogy a nép is kedveli az ő uralkodóját, s ha nem ő lenne, akkor nála sokkal rosszabb uralkodó hatalmaskodna felette.

Orbán, mint a jó királyok általában, igazságos és őszinte. Nem hazudik az embereknek, ezt maga mondta sok évvel ezelőtt, és ehhez tartja is magát. Igazságosságához szintén nem fér kétség. Aki jó, azt megdicséri, aki rossz, az kokit kap a fejére. Kedvez annak, aki lojális, és barackot nyom annak a buksijára, aki lázad, kételyei vannak és kérdez. Ez utóbbiak nem illenek a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, idegen testnek számítanak.

A jó király, amint a tőle elvárható, példásan gondoskodik az övérőiről. Nemcsak a szűkebben vett családjának juttat ezt-azt, de a hozzá hű nagyuraknak is bőkezűen osztogat. Földet, gyárat, közbeszerzést, kinek mire van szüksége. A rosszak nem kapnak semmit, és hogy ki a rossz, azt a jó király mondja meg.

A trumpizmus most eltűnik Amerikából, de – ahogyan Obama mondta –, Orbán még itt marad. Azok a magyar emberek tartják hatalmon, akik egy nagy és gondoskodó államot szeretnek a fejük fölött tudni. Egy jóságos állam bácsit, amelyik nem csupán gondoskodik, de gondolkodik is helyettük. Nem kell fölöslegesen agyalni, ő megmondja, akár kérdés nélkül is, hogy ki a jó és ki a rossz. Mikor vagy hazafi, és mikor hazaáruló. Hogyan lehetsz jó apa, anya, polgár, család, villamosvezető, akármi. És mikor vagy mindennek az ellenkezője.

Ez a nagyszerű vezető olyannyira lojális a polgáraihoz, hogy még azt sem várja el tőlük, hogy szeressék. Neki elég, ha nem lázonganak a szükségesnél látványosabban, nem tiltakoznak túl hangosan. Még azt sem várja el mindenkitől, hogy rá szavazzanak, lesz neki annyi szavazata, amennyi éppen kell. Ez érdekli Orbánt és az Obama által emlegetett többi erős ember típusú vezetőt.

Klasszikussal szólva: a helyzet reménytelen, de nem komoly. Magyarra fordítva: el kell őket küldeni.

Ennyi.