Túl sok a medve Svédországban

HírKlikk 2024. augusztus 21. 16:55 2024. aug. 21. 16:55

A svéd hatóságok mintegy 500 barnamedve kilövését engedélyezték. Ezzel Svédország 2000-re csökkentené a medvék számát az országban. 

A kiadott engedélyek magas száma nyugtalanítja a természetvédőket, akik szerint a nagy ragadozóállományok Európában megfelelő védelem nélkül összeomlással fenyegetnek egyes országokban – írta a The Guardian  értesülése nyomán a Privátbankár.  „Ez színtiszta trófeavadászat” – mondta Magnus Orrebrant, a svéd húsevő állatokkal foglalkozó szövetség elnöke. Hozzátette, hogy „a svédországi vadgazdálkodás az állatok megöléséről szól, ahelyett, hogy a lehető legjobban megőriznénk őket”.

A barna medvéket az 1920-as években majdnem a kihalás szélére sodorták Svédországban, de a gondos gazdálkodásnak köszönhetően, a populáció 2008-ban elérte a 3300-as csúcsot. Az elmúlt öt évben azonban egyre több medvére vadásztak, és tavaly rekordszámú, 722 medvét öltek meg. Idén 486 medve kilövésére adtak ki engedélyt, és további meghatározatlan számú medve kilövésére kerülhet sor ott, ahol a medvék veszélyt jelentenek a haszonállatokra.

Forrás: Privátbankár


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom