„Tűrhetetlen emberkísérlet zajlik” – állítja határozottan Lantos Gabriella 

Harkai Péter 2020. november 3. 18:20 2020. nov. 3. 18:20

Interjúnk elkészültekor még csak előre lebegtetett hír, hogy szigorításokat kíván bejelenteni ma a kormány a járványhelyzetre való tekintettel. Lantos Gabriella az Új Világ Néppárt egészségügyi politikusa szerint késő – ami zajlik, az már felér az emberkísérlettel.

A kormány a járványhelyzet újabb hullámára nem, hogy nem készült fel, de rég a lovak közé dobta a gyeplőt – nyilatkozta a Hírklikknek a Róbert Károly Magánkórház volt operatív igazgatója. Az egészségügyi politikus szerint, azonnali szigorításokra van szükség, különben idén elmarad a karácsony. 

A helyzet komolyságát világosan mutatja szerte a kontinensen, hogy egyre több európai országban nagyon komoly korlátozásokat vezettek be, s ráadásul olyan európai országokban, ahol sokkal jobb a helyzet, mint nálunk. A legelőrelátóbban az angolok igyekeznek fellépni a veszélyhelyzettel szemben: gyakorlatilag az ország teljes mozgását beszüntetik egy hónapra s mindezt azért, hogy december közepére javuljon annyira a helyzet, hogy megtarthassák a karácsonyt. 

Ezzel ellentétben, Lantos Gabriella szerint, Magyarország kormánya bűnös késlekedésben van mára, ugyanis amennyiben nem rendelik el azonnal a komoly korlátozások bevezetését, akkor nálunk elmarad a karácsony, mivel „akkor lesz a legsúlyosabb a helyzet. A drasztikus szigorítások elkerülhetetlenek, a kérdés csak az, hogy most vezetik be vagy majd a karácsony előtt, amikor olyan kétségbeejtő lesz a helyzet, hogy már nővér és orvos sem jut a kórházi ágyakhoz, az intenzív osztályokra”.

Egyértelmű álláspontja, hogy mától a legszigorúbb intézkedésekre lenne szükség, aminek a minimuma, hogy az összes tömegrendezvény megtartását betiltsák, tíz fő felett sem szabadtéren, sem zárt közegben nem lenne szabad közösségi eseményt engedélyezni, legfeljebb a temetések megtartásakor. A munkahelyek védelmében a kisiskolások oktatását még fenntarthatónak találja, de a középiskoláktól felfelé egyértelműen távoktatásra kellene átállni és minden egyéb kényelmi vagy szórakozási lehetőséget egy teljes hónapra fel kellene függeszteni. Értve ez alatt mind a wellness szolgáltatásokat, az edzőtermeket, a bevásárlóközpontokat, a stadionokat, mert „tűrhetetlen emberkísérlet, ami zajlik, amikor tízezer ember liheg egymás nyakába alkoholos mámorban a focimeccseken”.

Akinek nagyon muszáj, az természetesen lássa el a helyszínváltoztatást igénylő napi munkáját, de aki tud, álljon át home office-ra, beleértve az államigazgatást is. S mindezt nem egy hétre, de legalább bő egy hónapra kell betartani és betartatni, akkor talán lenne remény arra, hogy 2020-ban is lesz karácsony Magyarországon és fékezhető a fertőzés – véli a szakember. Arra a felvetésre, hogy egészségügyi szakemberként prognosztizálható lett volna bő egy hónapja azt a folyamatosan mélyülő negatív rekordot, amit szinte naponta tapasztalhatunk, Lantos Gabriella figyelmünkbe ajánlotta azt a Magyar Narancs oldalain egy hónapja megjelent írását, amelyben leírta: egy hónapon belül száz fölött lesz az áldozatok száma. „Akkor még azt reméltem, hogy képesek lesznek napi 35-40 000 tesztelést elvégezni s akkor még meg lehetett volna fogni az elszabadult fertőzést. Most azért kell a szigorú korlátozásokat bevezetni, mert nem építették ki a szigorú tesztelési kapacitást, nem csináltak semmit és ezért mára Magyarországon elszabadult a járvány.” 

Meggyőződése, hogy ma már csak a tesztelésekkel lehetetlen megfékezni a fertőzésveszélyt, nincsenek nyomkövető kapacitások, sem karantén-intézkedés – semmi: „egyszerűen szabadjára engedték a járványt és ezért nem történik semmi, az iskolák nem kérnek karanténból visszatérő gyerekektől igazolást, azt sem tudják, mit kellene kérni, nincs kialakított protokoll, a lovak közé dobták a gyeplőt. Ezért terjedt el ilyen mértékben a fertőzés, mert ezeket a biztos pontokat, ahol a fertőzötteket meg lehetett volna fogni, nem alakították ki. Egyszerűen a magyar államigazgatás nem végezte el a munkáját: nem tesztelt és nem alakította ki a karanténintézkedések ellenőrzését” – nyilatkozta a Hírklikknek Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi politikusa.