Türk testvéreink betiltották a koronavírust

Föld S. Péter 2020. április 1. 14:11 2020. ápr. 1. 14:11

Jól kiszúrtak a türkök a koronavírussal: azt mondták neki, hogy nem létezik. Miközben idehaza a magyar kormány erejének megfeszítésével küzd a koronavírus ellen, Türkmenisztánban gyorsan megoldották a problémát. Nemes egyszerűséggel betiltották a koronavírus szót. Nemcsak az állami médiában, de az iskolákban, a munkahelyeken és az egészségügyi intézményekben sem lehet szóba hozni.

Türkmenisztánban egyébként a közterületeken is tiltják, hogy a koronavírus járványról beszéljenek az emberek. Aki ezt a rendelkezést megszegi, megnézheti magát, mert az utcán cirkáló titkosrendőrőrök éberek, és a renitenseket őrizetbe veszik. A volt szovjet tagköztársaságban a maszkok viselését is megtiltották, ezzel szemben elnökük, a Gurbanguly Berdimukhammedow füstölők vásárlására utasította a lakosságot. Türk testvéreink tehát szómágiával is hadakoznak a nem létező járvány ellen. Magyarországon szerencsére még nem fajult idáig a helyzet, Orbán Viktor korlátlan időre szóló teljhatalma egyelőre nem tiltja a koronavírus szó használatát. Igaz, már vannak előjelei: a települések polgármesterei nem beszélhetnek arról, hogy náluk is megjelent a járvány, mert rémhírterjesztésért feljelentik őket.

Amúgy meg mifelénk távolról sem újdonság, hogy bizonyos szavakat nem ajánlatos használni. 2016 szeptemberében az akkor még Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrás Minisztériuma körlevélben figyelmeztette munkatársait, hogy a jövőben tartózkodjanak bizonyos szavak használatától. Ilyen például a szegénység, a stadion, és azt sem árt tudni, hogy a gyermeket váró nők már nem terhesek, hanem várandósok.

A szegénység helyett, a rászorultságot ajánlotta a külső kommunikációban Balog miniszter és csapata. Ettől még persze korog a gyomor, és nem lesz fűtés a lakásokban, és a stadion helyett is hiába mondunk fedett sportlétesítményt, akkor sem járnak többen meccsre.

Türk testvéreink ostobaságától és a minisztériumi körlevéltől amúgy csupán egyetlen ugrás Orwell gondolatrendőrsége, amikor a hatalom fura urai azt is tudni akarják, hogy mit gondolunk. Leginkább azt gondoljuk, hogy a szavainkat elvehetik, a gondolatainkat nem. Továbbra is azt gondolunk a rezsicsökkentés nevű parasztvakításról, amit akarunk, és a szabadságharcnak nevezett ámokfutásról is megvan a véleményünk. A lopást pedig, bármeddig is tart Orbán Viktor teljhatalma, soha nem fogjuk egy dolgos élet verejtékes munkája gyümölcsének nevezni.