Tüttő Kata: tennünk kell azért, hogy ami a bicskei gyermekotthonban történt, az soha többé ne történhessen meg

HírKlikk 2024. február 24. 10:45 2024. feb. 24. 10:45

Ma egy igazán fontos ügyünk van Magyarországon, méghozzá az, hogy biztonságban tudjuk a gyerekeinket. Ehhez meg kell értsük, hogy mi történt a bicskei gyermekotthonban, hogy miért nem működött az intézményrendszer, hogy miért nem működtek a „riasztók”. A „köznek”, a Fővárosi Önkormányzatnak, az önkormányzatoknak, az államnak, a gyerekvédelemnek, dolga van azzal, hogyan nem fog ez a jövőben előfordulni – erről beszélt szombati videójában Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes, az MSZP EP-listájának vezetője, aki egy javaslatcsomagot is bejelentett.

Mint ismert, 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat vezetése alatt működött a bicskei gyermekotthon, amikor gyerekek segítséget kértek. „Olyan gyermekek kértek segítséget, akiknek sem édesanyjuk, sem édesapjuk, hogy megvédje őket, ezért az államtól kértek segítséget.” A bántalmazott gyermekek segítséget kértek a fenntartótól, a gyermekvédelemtől, a rendőrségtől, de egyikük sem tudta őket megvédeni. Maga a rendszer hagyta cserben a gyerekeket.

A Fővárosi Önkormányzat nemrég vizsgálatot rendelt el, ami részben már lezárult. Tüttő Kata szerint most az az egyik legfontosabb, hogy tenni kell azért, hogy ez soha többé, semelyik ilyen intézményben ne fordulhasson elő. „Dolgunk van azzal, hogy megértsük a múltat, dolgunk van a jelenben.”

Tüttő Kata bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé visznek egy javaslatcsomagot, amely több dologból áll össze. Az egyik eleme, egy családon belüli erőszak megelőzését szolgáló stratégia, és egy hozzá kapcsolódó cselekvési program. Korábban létrehoztak egy szolidaritási alapot, melyből elsősorban az áldozatokat tudják segíteni az önkormányzatok, és a civil szervezetek. Ez a csomag kifejezetten a családi erőszak megelőzését célozza. Ezen felül megállapodtak az UNICEF-el, egy olyan programra, ami kifejezetten gyerekek fejlesztését támogatja.

„Az a dolgunk, nekünk, mint önkormányzatnak, és a magyar államnak is, hogy megértsük, miért nem működött az „intézményrendszer”, és megváltoztassuk úgy az intézményeinket, a működésünket, hogy az, ami a bicskei gyermekotthonban történt, az soha többet ne történhessen meg.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom