Tuzson Bence: Magyarország támogatja Törökország uniós integrációját

HírKlikk 2024. október 24. 16:35 2024. okt. 24. 16:35

Magyarország támogatja Törökország európai uniós integrációját – jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter azt követően, hogy együttműködési megállapodást írt alá Yilmaz Tunc török igazságügyi miniszterrel Budapesten.

A két tárcavezető egyetértett abban, hogy amennyiben nem válik Törökorország az Európai Unió tagjává, azzal nem Törökország, hanem az EU veszít – derült ki az egyezmény aláírását követő sajtótájékoztatón.

Tuzson Bence együttérzését fejezte ki török népnek a szerdai, öt halálos áldozatot követelő ankarai terrortámadás miatt, hozzátéve, hogy Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját.

Közölte: Magyarország és Törökország egymás stratégiai partnerei, és ezen partnerséget erősíti a most aláírt megállapodás is, aminek legfőbb pontja az egymás közötti jogi, illetve jogi-informatikai tapasztalatcsere bővítése.

Törökországban és a török igazságszolgáltatás területén ugyanis rendkívül fejlett informatikai rendszerek működnek és Törökország a jog területén is komoly előrelépést tett az elmúlt húsz évben – tette hozzá.

A miniszter úgy vélekedett, hogy Európának az ideológiai alapú bővítési politika helyett a jövőben érdemi alapú bővítési politikát kell folytatnia. Vagyis el kell ismerni azoknak az országoknak az erőfeszítéseit, amelyek a bővítés területén előrelépést tettek, így Törökország erőfeszítéseit is.

Szerinte minél nyitottabb Európára van szükség, és Magyarország egy olyan találkozási pont kíván lenni, ahol találkozhatnak az európai és az Európán kívüli vállalkozások. Ez pedig a jogi területre is igaz.

Az unió bővítése elsősorban az unió érdeke és nem azon országoké, amelyek kívül vannak, mert a bővítés növelheti Európa versenyképességét. Ennek érdekében meghívták Törökországot is az EU novemberi jogi versenyképességi konferenciájára – mondta Tuzson Bence.

Yilmaz Tunc szintén felidézte, hogy terrortámadás érte a TUSAS védelmi ipari létesítményt Ankarában, amelynek végrehajtója a Kurd Munkáspárt (PKK) volt.

Hangsúlyozta, hogy folytatni fogják a harcot annak érdekében, hogy megtisztítsák Törökországot a terroristáktól és megvédjék a népüket.

Közlése szerint a török-magyar együttműködés problémamentes és ez igaz a két minisztérium együttműködésére is. A két ország között már működik egy igazságszolgáltatási egyezményt, ezt bővíti ki a mostani megállapodás.

Yilmaz Tunc azt mondta, hogy Törökország minden, az európai uniós tagsággal kapcsolatos elvárást teljesített, ám az EU előítélettel viseltetik Törökországgal szemben. Sok területen jogtalanul bánnak velük, ám ennek ellenére, eltökéltek az európai uniós tagság iránt.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: az elmúlt évben volt a 100. évfordulója a török-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének. Ennek apropóján a barátság elmélyítése érdekében kulturális eseménysorozatot tartanak mindkét országban.

Yilmaz Tunc Tuzson Bence áprilisi ankarai látogatását viszonozta a most lezajlott budapesti tárgyalással.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom