Új centrumkórházak Budapesten

HírKlikk 2017. március 28. 17:40 2017. márc. 28. 17:40

A teljes fővárosi egészségügyi ellátás megújulhat 2025-re az elkészült átfogó budapesti kórházfejlesztési koncepció alapján. Három centrumkórház jön létre. A részletekről Cserháti Péter miniszteri biztos nyilatkozott az InfoRádiónak.

Az észak-pesti régióban (a Honvédkórház fejlesztésével), a dél-pesti régióban (a Haller út-Nagyvárad téri egység kialakításával, egy 1300 ágyas épülettömbbel az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén, a Heim Pál Kórházzal kiegészítve), illetve dél-Budán jönnek létre.

A XI. kerületben a Dobogó nevű városrészben épül egy 1000 ágyas tömbkórház. Ide döntően a Semmelweis egyetem költözhetne be, valamint olyan pesti kapacitásokat fognak még odairányítani, mint például a Tűzoltó és a Bókay utcában működő gyermekklinika, amelyek bár patinás épületben, de fejleszthetetlen közegben üzemelnek jelenleg.

Ehhez a Szent János kórház két baleseti osztálya közül a nagyobbikat tervezik mint térségi nagy sérültellátó központot átköltöztetni, hisz az egyetemnek ilyen nincs, és a Jánosból vinnék át az idegsebészeti ellátást is.
Az egyetem kiköltözése után a Kútvölgyi nagy tömbjét és a mellette lévő épületeket felújítják, és oda költöztetik a Szent János kórház azon kapacitásait, amelyek egy városi kórházi működtetéshez szükségesek.

A Honvédkórház körülbelül 600 ágyas Róbert Károly körúti nagy centrumához odaköltöztetik a Podmaniczky utcában működő másik mintegy 600 ágyat. Ez nemcsak a régiónak, mintegy másfél millió embernek nyújt biztonságot, hanem annak a 700-1000 fős körnek is, amely ide jogosultság alapján bejuthat.
Forrás: InfoRádió