Újabb bírálat a magyar kormánynak

HírKlikk 2020. január 29. 16:06 2020. jan. 29. 16:06

Nagy visszhangot keltett Magyarországon Peter Klien szatirikusnak az ORF osztrák közszolgálati tévében a magyar média helyzetéről magyar feliratokkal sugárzott kritikus műsora: nem csak Kovács Zoltán szóvivő reagált rá, hanem a Pestisracok.hu portál „az osztrák baloldali propaganda újabb hullámát látja”. Minderről számos osztrák sajtóorgánum beszámolt, a legrészletesebben Vorarlberg tartomány online portálja, a Vol.at.

A videót a Youtube-on keddig már 333 ezren nézték meg – írja a cikk, amely részletesen idézi a Pestisrácok.hu írását, amely szerint „példátlan szintet ért el a Magyarországot rágalmazó nemzetközi kampány...és a nemzetközi baloldal igen kreatív agitátorai felül tudták múlni a már megszokott hamis hírek terjesztését az interneten...az ORF-en sugárzott műsorral uszítják a nemzetközi közvéleményt a magyar kormány, és ezzel Magyarország ellen”. A portál kiemelte, hogy a Pestisrácok.hu, valamint Kovács Zoltán is Soros Györggyel hozta összefüggésbe az ORF műsorában idézett Átlátszó.hu oldalt.

A Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezete kedden bírálta a magyar kormányszóvivő „ellenségességét és üres vádaskodását”. Rubina Möhring, az osztrák szervezet elnöke kijelentette: „Nem engedjük meg, hogy a hazai újságírók feltáró munkáját diszkreditálják. Az a magyar lakosság kigúnyolása, hogy az osztrák sajtó Orbánnal szemben kritikus megnyilvánulásait eszközként használják fel az antiszemita hajlamok erősítésére”.

A Riporterek Határok Nélkül hangsúlyozta, milyen jelentős mértékben építették át az utóbbi években a magyar sajtót, és hogy mennyire fontos, hogy az osztrák sajtó továbbra is figyelemmel kíséri ezt. „A magyar emberek azt akarják, hogy a tájékoztatást, a híreket, információkat, köztük a kritikusakat is szabadon fogyaszthassák. Egy olyan kormánynak, amely azt állítja, hogy a magyar lakosságot képviseli, tiszteletben kellene tartania ezt az óhajt” – mondta Möhring.

Végül a cikk emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2010-es hatalomra jutása óta a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexén Magyarország a 23. helyről a 87. helyre csúszott le.