Újabb intézményeket ellenőrzött az ÁSZ

HírKlikk 2020. július 8. 12:46 2020. júl. 8. 12:46

Négy köznevelési és négy szociális – nem állami fenntartású – humánszolgáltató intézmény ellenőrzését fejezte be szerdán az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint, az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az államháztartáson kívüli intézményfenntartók központi költségvetésből kapott támogatásainak felhasználását ellenőrizze.

Az ellenőrzések a többi között megállapították, hogy a köznevelési közfeladatokat ellátó nyíregyházi Penta Oktatási- és Művészetoktatási Közhasznú Nonprofit Kft., a miskolci Artifex Oktatási és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft, a solymári Szabad Waldorf Nevelésért Alapítvány és a székesfehérvári „Pill-Art" Művészetoktatási Nonprofit Kft. biztosította a költségvetési támogatások felhasználásának elszámoltathatóságát és átláthatóságát – írták.

Hozzátették: a szociális közfeladatokat ellátó, nem állami fenntartók közül a nyíregyházi székhelyű Nyírségi Református Egyházmegye szabályszerűen fordította az intézményei működtetésére a szociális humánszolgáltatási közfeladatok ellátására kapott költségvetési támogatásokat.

Úgy folytatták, hogy a szerencsi székhelyű Gyémántkapu Idősek Otthona Nonprofit Kft. elszámoltathatósága javult, 2018-ban a kapott támogatásokat szabályszerűen az ellátott szociális humánszolgáltatási közfeladatra fordította.

A budapesti Senectus Idősek Otthona Közhasznú Nonprofit Kft. és a Székesfehérvári Csemete Alapítvány esetében viszont vagyonmegóvási intézkedés kezdeményezését helyezte kilátásba az ÁSZ.

A Székesfehérvári Csemete Alapítvány az ellenőrzés során intézkedett a közpénzügyi helyzet javításáért 2019-re vonatkozóan, ezért a vagyonmegóvási intézkedés kilátásba helyezése megszűnt. Ugyanennek fenntartása a Senectus Idősek Otthona Közhasznú Nonprofit Kft. esetében továbbra is indokolt – olvasható az ÁSZ közleményében.

Forrás: MTI