Újabb kétmilliárd forintot vett le az állam a főváros számlájáról

HírKlikk 2024. június 18. 12:35 2024. jún. 18. 12:35

Újra inkasszózhatott a Magyar Államkincstár a fővárosi önkormányzat számlájáról.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról – írta ki Varga Mihály a Facebookra. Ezzel már több mint harmincmilliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól.

Népszava eközben arról írt: márciusban, áprilisban és májusban is fizetnie kellett a Fővárosi Önkormányzatnak a szolidaritási hozzájárulást – pontosabban az állam inkasszózta a pénzt –, így a mostani döntés előtt is már 15 milliárd forint levonásnál tartottak.

A hvg.hu emlékeztet: a főváros azt követően indított pert az állam ellen, hogy a kormány 2023-ban 54 milliárd forintot akart szolidaritási hozzájárulás címén elvonni (ez valójában a vagyonosabb önkormányzatok adója, csak nem adónak hívják), Karácsony Gergelyék pedig ezt aránytalannak tartották, így megtagadták a befizetését. 2024-re már 75,5 milliárd forintra nőtt ennek a tételnek az előirányzata. Voltak olyan hónapok, amikorra a főváros jogvédelmet kapott, de aztán a Magyar Államkincstár többször is inkasszózhatott.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom