Újabb milliárdokat költött a kormány a Sámándobra

HírKlikk 2024. március 27. 16:30 2024. márc. 27. 16:30

Hét évvel a hazahozatala után február végén adták át az újra felépített Sámándobot, legújabb nevén a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központot. A városból származó Varga Mihály pénzügyminiszter az ünnepségen arról beszélt, hogy „Szőcs Géza műve ma is összehozza majd a közösségeket. Az 2015-ös milánói világkiállításon szereplő magyar pavilon újjáépített épülete a helyiek szellemi központjaként szolgálhat.”

A pénzügyminiszter a sok öröm közepette nem említette, hogy a 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándobra akkor 5-6 milliárd forintot költhetett az állam, majd, emlékeztet a 444, két évvel később, 2017-ben hozták Karcagra az épület vázszerkezetét, ami évekig rohadt a szabad ég alatt. Az újraépítés közben olyan problémákkal kerültek szembe, minthogy az eredeti épületben nem voltak mosdók, illetve fűtés, vagy hogy egyetlen egyenes fal sincs, ezért gyártatni kellett a bútorokat.

Vadai Ágnes képviselő a nagy vitákat kiváltó műtárgy költségeiről kérdezte az államtitkárt, aki úgy érezte, akkor jár el helyesen, és szolgálja a nemzet, valamint az ország felemelkedésének az ügyét, ha vitriolosan válaszol a kérdésre.

„Engedje meg, hogy kifejezzem örömömet azt illetően, hogy érdeklődik a magyar iparművészet Milánói Világkiállítást is megjárt műremeke iránt, amelynek képében egy új kulturális központ nyithatta meg kapuit” -–idézte  Tállai András államtitkár válaszát a 444. „Ugyanakkor sajnálattal tölt el, hogy Önök a múltban is és a napjainkban is minden fejlesztést támadnak, legyen szó akár a Városligetről, infrastruktúra- vagy sportfejlesztésről, most pedig a Sámándobról, amely egy fővárostól távoli település számára biztosít a korábbinál szélesebb lehetőségeket.”

Tállai végül aztán mégis elárulta, hogy „a teljes fejlesztéshez a kormány 4,4 milliárd forintot biztosított.”

Forrás: 444