Újabb milliárdokat szórnak a kormányközeli szervezeteknek

HírKlikk 2020. szeptember 18. 21:35 2020. szept. 18. 21:35

Egy új alapítványt is létrehoz a kormány, és rögtön el is különítenek a számára 9,1 milliárd forintot.

A törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette a parlament elé. A rejtélyes szervezet a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány nevet viseli majd, és a javaslat szerint, közérdekű vagyongazdálkodással fog foglalkozni a Millenáris Parkban. A vezetőségét az emberi erőforrások tárca vezetője, Kásler Miklós nevezi majd ki – írja a Népszava.

A javaslat igen hosszan, de elég zavarosan taglalja, mi lesz az új alapítvány feladata: „a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományos technikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapuló, jövőt bemutató tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása”.

Ugyanez a törvénytervezet újabb, jelentős állami támogatást biztosít a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC), amely deklaráltan elitképzéssel és tehetséggondozással foglalkozik. A kormány javaslatára, az állam átengedné az MCC alapítványának a Pécs központjában lévő helyőrségi klub épületét, amelyet 2018-ban még 425 millió forintért hirdetett eladásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A szervezet 2019-ben közel félmilliárd forint támogatást kapott, idén júniusban pedig az állam átengedett számára tíz-tíz százaléknyi, tulajdonában lévő Mol-, illetve Richter részvényt.

Szintén jól jár a kormány tudományszervezési döntéseit rendszerint támogató Professzorok Batthyány Köre: a mögötte álló alapítványt közérdekű vagyonkezelővé minősítenék, illetve állami vagyont engednének át a szervezetnek, ám a tervezetből nem derül ki, pontosan mennyit és mit. Az alapítvány idén júniusban már kapott 3,5 milliárdot Rogán Antal minisztériumától.

Forrás: Népszava