Újabb ötmilliárdos közpénz-osztogatást hirdettek meg

HírKlikk 2020. április 28. 18:21 2020. ápr. 28. 18:21

„Tanácsadás a koronavírus okozta károk mérséklésére” – ezzel az apropóval tett közzé közbeszerzési felhívást nyolc, a hazai idegenforgalomban elvben érintett állami cég. Nem kis pénz a tét: nettó 5 milliárd forintról szól az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent nyílt tenderfelhívás. Ennyi pénzt hívhat majd le a nyertes két és fél év alatt. A szolgáltatásra ácsingózó cégek kötődése az Orbán-kormányhoz és a NER-közeli cégekhez nem titok – a többi között az Orbán Ráchel által oly nagyon kedvelt divatágazat reprezentánsaként, az egyik tendermeghirdető a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.

A napi.hu szúrta ki a nyílt közbeszerzési hirdetményt, amely a koronavírus okozta károk mérséklésére, az ágazat rövid időn belüli talpra állítására és turizmusfejlesztési feladatok ellátására szólítja az érdeklődőket. Tanácsadói keretmegállapodásról lenne szó, az idén június 30-tól (!) 2022 december 31-ig.

A jelek szerint a nyolc állami társaságnál – közte a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-nél – nincs megfelelő tudás, kapacitás arra, hogy kidolgozzák, mire lenne szükség a turizmus újjáélesztéséhez. „A feladatok implementálása rendkívül komplex, sokrétű tervezést, számos, különféle szakmai terület (például: kulturális turizmus, bor- és gasztronómiai turizmus, hivatásturizmus, rendezvényturizmus, sportturizmus aktív-és természeti turizmus) és feladat összehangolt kezelését igénylő munka” – áll a felhívásban, amely azzal, hogy kimondja e „feladatkör hatékony ellátásához” szükség van külső tanácsadói erőforrásokra és kompetenciára.

Erős lehet a gyanú, hogy a valós cél ismét a közpénz kipumpálása lehet. Mindenesetre piaci szakértők szerint, az elmúlt években sok tucat hasonló célt szolgáló tanulmányt készíttettek kormányzati körök (akkor persze nem a koronavírus-járvány hatásaira hivatkoztak a pénz kiszórásának ürügyeként). Emellett a piacon működő, nemzetközi kitekintéssel rendelkező  tanácsadó cégek  – akár a legnagyobbak is – párszáz millió forintért bármikor készítenek ilyen tanulmányokat. És akkor még nem szóltunk arról, hogy szégyen és gyalázat, ha az állami milliárdokban dúskáló Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. emberi nem képesek hasonló anyagokat gyártani.

S ha már a gyanúnál tartottunk: érdemes felsorolni, hogy kik hirdették meg a tendert, hiszen a már említett Orbán Ráchelhez kötődő divatipar egyik reprezentánsa, a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. mellett, vannak köztük érdekességek. A többi között az az EXPO 2020 MAGYARORSZÁG Nonprofit Kft., amelyet az állam a Dubai Világkiállítás magyar programjainak és eseményeinek előkészítésére, szervezésére és lebonyolítására alapított. Kíváncsiak lennénk, milyen tanácsokat vár a hazai turizmus fellendítése érdekében ez a kft.

Íme tehát a meghirdetők listája:

Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.,
Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.,
Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt.
EXPO 2020 MAGYARORSZÁG Nonprofit Kft.
Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.
Balatoni Hajózási Zrt.
Mahart PassNave Személyhajózási Kft.
Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.

Az ugye mindenkinek megvan, hogy ma már az Orbán és családja, illetve NER-köre rátelepedett az idegenforgalomra, a Balatonra és a divatiparra egyaránt. Nagyon meglepődnénk, ha végül nem a köreikből vagy köreikhez ezer szállal kötődő nyertest hoznának ki. Mindenesetre a kiírásban igyekeztek ezt bebetonozni. Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben az árbevétele kitette a nettó 500 millió forintot és ebből 375 millió a turisztika területén végzett üzletviteli tanácsadásból származott.

Mindenesetre van példa ilyenre. A 24.hu írta meg még február végén (azaz a koronavírus-járvány ideérkezése előtt), hogy „Nettó 5 milliárd forintos megbízást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től, pontosabban az ahhoz tartozó társaságoktól az Eubility Group Tanácsadó Kft. Ez a cég már eddig is milliárdos éves árbevételt produkált, tulajdonosai erős szálakkal kötődnek a NER-hez, a hírekbe pedig azzal kerültek be korábban, hogy kétes körülmények között jutottak szuper olcsó állami hitelhez és földekhez. A turisztikai fejlesztésekhez kapcsolódó projektkoordináció teljesítésének helyszíne az Egyesült Arab Emírségek, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria. A nyertes cég tulajdonosaitól pedig a szálak egészen Tiborcz Istvánig, a miniszterelnök vejéig érnek" – írta a portál..