Újabb pénzeket vonhatnak el Magyarországtól Orbánék intézkedései miatt

HírKlikk 2024. október 26. 12:00 2024. okt. 26. 12:00

Újabb pénzmegvonással sújthatja az Európai Unió Magyarországot a kormány piactorzító intézkedései miatt. A Népszava brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írja: elképzelhető, hogy az uniós támogatások kifizetését összekapcsolják a jogállami normák teljesítésével.

A lap szerint a jövőben az éves jogállamisági jelentésben külön fejezetet fog kapni a belső piacot érintő ügyek kérdése – írta Michael McGrath a demokráciáért, igazságügyért és jogállamiságért felelős biztosjelölt.

A héten az Európai Parlament ugyanis írásban kérdezte a következő Európai Bizottság jelöltjeit a novemberi szóbeli meghallgatás előtt, és válaszában McGrath hangsúlyozta, a jogbiztonságnak, a törvény előtti egyenlőségnek és a korrupció elleni harcnak közvetlen gazdasági relevanciájuk van: hatással vannak a befektetésekre, a versenyképességre és a munkahelyekre.

Jelenleg az éves jogállamisági jelentés négy területet ölel föl (média szabadsága, bíróságok függetlensége, korrupció elleni harc, fékek és ellensúlyok rendszere), ehhez csatlakozna az új fejezet. Bár Ursula von der Leyen jelezte, szeretné, ha a jelentésnek közvetlenebb kapcsolata lenne az uniós támogatások kifizetésével, a konkrétumokra még várni kell.

Az EU többször kifogásolta, hogy az Orbán-kormány adminisztratív vagy jogi eszközökkel hozott bizonyos cégeket versenyelőnybe. A kormány által stratégiainak titulált szektorokban a kimondott cél a külföldi tulajdonosok kiszorítása. Az ellensúlyokat, hatósági vizsgálatokat pedig gyakran előre kizárják, ami a jogbiztonságot és magát a jogállamiságot is gyengíti a kritikusok szerint.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom