Újabb pénzesőt ígérhet a kormány a nyugdíjasoknak

NVZS 2022. március 22. 07:26 2022. márc. 22. 07:26

„Én arra számítok, hogy ezen a hétvégén, vagy legkésőbb a jövő hét elején a kormány bejelenti a döntést a kiegészítő nyugdíjemelésről, amit azonban legkorábban májusban fizetnek majd ki” Ezt nyilatkozta portálunknak Barát Gábor nyugdíjszakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az emelésnek visszamenőleg kell járnia és egy összegben kell kifizetni. Szerinte újra kell számolni a 13. havi járandóságot is, s a februárban folyósított és a korrekció után járó összeg különbözetét is oda kellene adniuk. A minden bizonnyal napokon belül megszülető emelést ugyan az inflációs folyamatok is igazolják, de talán inkább választási megfontolások miatt dönt róla a kormányt.

Az idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – utoljára 2007. augusztusában volt ilyen magas az infláció. Mindezt úgy, hogy 2022-re a kormány eredetileg három százalékos pénzromlással számolt az elfogadott költségvetési törvényben, s erre is építette az idei nyugdíjemelést. Persze már decemberben egyértelműen látható volt, amit a szakértők régebben hangoztattak, hogy ez csak egy gyenge alulbecslés volt. Ezért – tudván, hogy az idei választási év, amikor szükség van a több millió nyugdíjas szavazatára – gyorsan bejelentették az öt százalékos emelést. De az élet ezt is felülírta: a legfrissebb, februárra vonatkozó hivatalos adat 8,3 százalékos inflációt tartalmazott, miközben az emberek ennél sokkal komolyabb áremelkedést tapasztalnak. Hiába nyúlt vissza a kormány a régvolt, szocialista időszakra emlékeztető árstophoz, hiába harsogja, hogy megvédi a gazdaságot (v.ö. a kádári „nem hagyjuk begyűrűzni az olajválságot” lózung), már a hivatalos infláció is lassan akár két számjegyűvé válik, kiváltképpen az Ukrajna ellen indított orosz háború hatásai miatt. 

Reális-e egy évközi nyugdíjkorrekció? – kérdeztük Barát Gábortól. Az Országos Nyugdíj-főigazgatóság volt vezetője szerint részben a választásra tekintettel, részben a realitást is tartalmazó okból hamarosan bejelentés várható a nyugdíjkorrekcióról. Az inflációs folyamatok is ezt igénylik, hiszen a januári öt százalékos emelés már a döntés születésének idején, az akkori körülmények között is alultervezett volt. „Látjuk a februári, majd a márciusi adatokat, s bár ezek havi mutatók, de az biztos, hogy az inflációs pálya érdemben nem fog egyelőre később sem javulni” – mondta. És akkor még nem is beszéltünk a választásról – jegyezte meg.

S hogy akkor mi várható? A szakértő szerint miután az április 3-i választás előtt, márciusban már technikailag amúgy sem lehet kifizetni a plusz pénzt, a maga részéről arra számít, hogy a kormány a napokban dönt ugyan egy előrehozott kiegészítő nyugdíjemelésről, s a jogszabály a hétvégén vagy a jövő héten meg is jelenhet, de a valódi kifizetés legkorábban májusban, vagy még később, csak júniusban lesz. 

Ami a mértékét illeti, Barát Gábor azzal számol, hogy alsó hangon 2,5 százalékos lesz az emelés. Ez minimum szükséges az objektív folyamatok miatt, amelyek azt valószínűsíthetik, hogy az idén az éves infláció legkevesebb 7,5 százalékos lesz. „S akkor még optimista vagyok” – tette hozzá.

Ez nagyon is benne van a levegőben, s bár a kormány mélyen hallgat, de ezer százalék, hogy pár hete már számolgat” – szögezte le. Megjegyezte, hogy ha a januári emelést minimum hat százalékosra hozták volna ki, akkor még el tudtak volna nyárig evickélni korrekció nélkül. Szerinte azonban a kormány csak akkor döbbent rá arra, hogy elszúrta, amikor februárban már nyilvánvalóvá vált a számára is: nagyon nagy a különbség  a tervezett és megvalósuló infláció között. Azóta pedig számolgatnak.

Barát Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy ha végrehajtják a nyugdíjkorrekciót, akkor az csakis visszamenőleges lehet. Ebből pedig nem csak az következik, hogy januártól kezdve a folyósítás hónapjáig járó havi különbözet összegét oda kell adni a nyugdíjasoknak és a nyugellátásra jogosultaknak, hanem az is, hogy a februárban kifizetett 13. havi nyugdíjat szintén újra kell számolni, az akkor kiutalt és a korrekció után járó összeg különbözete ugyancsak jár majd. Mindezt egyszeri kifizetésként fogják odaadni – mégpedig abban a hónapban, amikortól emelik a nyugdíjakat. „Ez ugyan elvben a pénzügyi mozgástér függvénye, bár igaz, hogy még ebben a nehéz helyzetben is úgy osztogatnak más területeken több százmilliárdokat, mintha nem lenne holnap” – jegyezte meg.

A nyugdíjasok fülének persze zene lesz a plusz pénz, de azért azt ne várjuk el, hogy bárki is elájulna a mértékétől” – mondta Barát Gábor. Mert bár a korrekció után, számszakilag tényleg közelítheti a tényleges inflációt az idei emelés mértéke, „de az infláció és az élet ennél sokkal összetettebb”.